Böngészőstatisztikák világtérképen

isiteForrás

Nem újdonság, hogy bizonyos oldalak böngészők használatával kapcsolatos statisztikákat adnak közzé. Az már ritkább, hogy ha a nem ritkán megkérdőjelezhető számok helyett valami látványosabb bemutatóra vállalkoznak. A Browserrank nevű honlapon most egy érdekes bejegyzés jelent meg, ami több, különböző szempontok alapján kiszínezett világtérképeket tartalmaz.

Az egyiken egyszerűen azt jelölték be, hogy az egyes országokban melyik a legnépszerűbb böngésző. Íme:

Az látszik, hogy nem nagy a felhozatal, mindössze 4 böngésző volt képes domináns pozíciót kiharcolni legalább egy országban. Az IE fölénye egyértelmű, különösen az amerikai kontinensen, de Afrikát és a Közel-Keletet is uralja. Eurázsiával már más a helyzet. Nagyon szépen kirajzolódik például a volt "keleti blokk", kiegészítve néhány határos nyugat-európai állammal. Itt leginkább a Firefox elsőbbsége figyelhető meg.

A nem túl tetszetős lilás-rózsaszínes országokról már többször írtunk, nem véletlenül. Ukrajna, Fehéroroszország, Kazahsztán az Opera fő bástyái, és - bár jelenleg nem az Opera a legelterjedtebb ebben az országban - Oroszország is nyugodtan ide számítható.

Az mindenesetre jól látszik, hogy a Safari sehol sem domináns. Mindez már nem mondható el az Operánál elvben sokkal népszerűbb (Magyarországon e felmérés szerint már több, mint 20%-os részesedéssel bíró) Chrome-ról, ami immár Tunézia, Albánia és Örményország kedvence.

Lássuk akkor az Opera egyre kevésbé titkos csodafegyverét, a mobilos böngészők szegmensét:

Úgy vélem, a különbség elég szembeszökő. Amerika is sokkal változatosabb, de ami leginkább vonzza a szemet, az az Argentínától Dél- és Közép-Afrikán át, Indián keresztül Szibériáig húzódó vörös folt. Igen, ezek azok az államok, ahol az Opera mobilos böngészői piacvezető szerepben tetszeleghetnek.

Kis hazánkban nem ez a helyzet, itt jelenleg az Android az úr, jórészt annak köszönhetően, hogy a világ azon kevés államai közé tartozunk - legalábbis eme felmérés alapján -, ahol a mobil operációs rendszerek közül az Android rendszerek vannak többségben.


Továbbtanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.