Alternatív dalkeresés

balzso

Van az úgy, hogy megragad egy dallam az ember fejében. Ha nincs bekapcsolva a cím/előadó kijelzése a rádión, esetleg nem értjük a nyelvét a számnak, legtöbbször csak a dallamrészlet vagy egy foszlány a szövegből lesz a kiindulópont ahhoz, hogy megtaláljuk új kedvencünket. Utóbbi esetben segíthet akár a Google is, ha beütjük a dalszöveg-részletet, bár a könnyűzenei szövegek gyakran operálnak hasonló kifejezésekkel, szóval nagy lehet a szórás a találatok között. Szerencsére a szélessáv alkalmazásai segítségünkre sietnek eme égető probléma megoldásában.

Szerencsére nem is kevés a témában járatos oldalak száma. Persze a tökéletes az lenne, hogyha szimplán kiszippantaná az agyunkból a dallamot az alkalmazás. Erre azért még várni kell, de azért komoly előrelépések segítik, hogy nagy eséllyel találjunk rá a dalra, ami annyira a fülünkbe mászott.

1. Midomi

A Midomi egy zenei keresőoldal, aminek motorját a felhasználók hangja hajtja. Webkamera, mikrofon (mindegy milyen minőségű) szükségeltetik csupán ahhoz, hogy a regisztrált felhasználó elénekeleje vagy elhümmögje és feltöltse a honlapra a dallamot, amitől nem tud szabadulni. 

Hogy mennyire pontos a keresés, az függ néhány apróságtól, többek között, hogy mennyire hűen adja vissza a hangot a használó (vagy mennyire botfülű) és, hogy mennyire népszerű a dal, amit keres. Ezen kívül még szükséges megadni a keresőmotornak dalszövegrészeletet is a megfelelő találat elérése érdekében.

Elég csupán néhány másodperc, hogy megkapjuk az eredményt. Ilyenkor meg lehet hallgatni a Midomi által felismert dalt, valamint további videók is rendelkezésre állnak, amiken más felhasználók próbálják elénekelni a számot. A találat pontossága függ a korábbi keresések számától. Hiszen, ha volt valaki, aki el tudta rendesen énekelni a dalt, és a mi performanszunk erősen hasonlít rá, nagyobb eséllyel találjuk meg a megfelelő nótát.

2. Shazam

A Shazam hasonló szélessávú alkalmazás, mint a Midomi, de főként mobialkalmazáskéntf unkcionál, és nincs meg benne a lehetőség a dallam rögzítésére. Ugyanakkor több platformon is működik, és gyors, pontos keresést biztosít, amihez csak annyi szükségeltetik, hogy a telefont a hang forrásához tegyük.

Az iPhone-on, BlackBerry-n, és Android rendszerű telefonokon is eléhető Shazam sok platformmal kompatibilis alkalmazás. Ezenkívül közösségi szolgáltatásokkal is bír, pédául Facebookon is meglehet osztani a Shazammal megtalált számokat.

Emellett a felismert dal előadójáról is sokmindent meg lehet tudni, valamint linkek állnak rendelkezésre az album megrendelésére, vagy YouTube videók megtekintésére.

3. ScreenTunes

Ha egy film zenéjének részlete nem hagy nyugodni, akkor a Screen Tunes nyújthat segítséget. Az IMDB adatbázisát és a LyricsFly API-át egyesítő szélessávú alkalmazás lehetővé teszi, hogy mind a film, mind a zene címe vagy akár a dalszöveg részlete segítségével keressen a felhasználó.

A találat meghallgatható helyben, vagy megvásárolható iTunesról vagy Amazonról.A film címére kattintva pedig asoundtrack további dalairól is infókat lehet szerezni.

4. Dalszöveges oldalak

Nagyon sok oldal gyűjt dalszövegeket a felhasználók segítségével, szóval, ha megragadt pár szó a dalszövegből, de a melódiát nehezebb előhívni ezekkel is lehet próbálkozni.

elyrics.net — Opciók: dalszövegen belüli keresés, Előadók/számok címének tallózása, keresés előadóra, dalcímre.

Lyrster — Opciók: Google kinézetű keresőfelület, kulcsszavas keresés.

Find Me a Tune
— Opciók: Szintén Google-kinézet.  Dalszövegkeresés és segítség a dal beszerzésében.

Zeneszöveg.hu — Az első és egyetlen adatbázisszintű dalszövegbázis magyar nyelvű / magyar előadókdalaból. Keresési, tallózási, kottalvásárlási lehetőségek.

5. Google Music Search

Ahogy a mondás is tartja: Google a barátod (Wiki a barátnőd). Vagyis a jó öreg Google is segíthet a dalszöveg darabkákból rekonstruálni a tejes szöveget. Ugyanakkor a hasonló dalszöveg, vagy ritka, kevéssé ismert szám esetén mélyebbre kell ásni, hogy megfelelő találatot kapjunk.

Az esélyeket növelheti a kevéssé ismert Google Music Search használata. Ha keresésbe a "music:" tagethelyezzük el, az első találat a Google zenészeket, számokat, albumokat és dalszövegeket tartalmazó, kereshető adatbázisához vezet.

A Google Music Search segítségével további információkat lehet megtudni az előadóról,  a dalról, vagy az albumról.


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.