Google Zümm - Méhecske fullánk nélkül

balzso

A keresőjéről és egyéb alkalmazásairól (GmailGoogle Reader, AnalyticsDocs, hogy csak a fontosabbakat említsük) híres Google nemrégiben indította el új szolgáltatását, amellyel az elmúlt évben divatba jött mikroblogolás (lásd: Twitter) területére kíván betörni - egyelőre kevés sikerrel.

Mi is tehát a Buzz, magyar fordításban a Zümm? Egy olyan online felület, amire valós időben lehet publikálni a Gmail egy külön erre fenntartott szekcióján keresztül. Itt már nem annyira a Twitter Mit csinálsz? kérdésére adott válaszról van szó, inkább nyilvános tartalommegosztás kerül a középpontba. Ugyanis a zümibe integrálható (jelenleg csak néhány)  már eleve adott on-line megosztási lehetőség: a 140 karakteres on-line sms, a Twitter; az egyik legnépszerűbb képmegosztó hely a Flickr; valamint olyan Google-szolgáltatások megosztásai, mint a Picasa, a Blogger, vagy a Reader. Ezek mellett a Gtalk csevegési állapot is publikálható.

A publikált zümmögések nyilvánossá vagy zárttá tehetők, utóbbi esetben csak a Twitter-mód elgondolt követési rendszerben álló felhasználók értesülhetnek az aktuális kiírásról. Nyilvános esetben a felhasználó Google-fiókjának szerves részévé válinak e mikroblog aktuális bejegyzései.

Mit tud a méhecske, amit más nem? Gyakorlatilag egyelőre semmi olyat nem kínál, amit mondjuk a Facebook vagy netán az iwiw hírfolyamánál több lenne. Talán annyiban lehet érdekes, hogy egy létszükségletű szolgáltatásába (e-mail) integrálta a Google e mikroblogját, így mintha a korábban a Google Wave-vel komolyabb visszahang nélkül maradt, internetes levelezést megújító törekvését élesztené újra.

Ugyanakkor ki kell emelni egy fontos negatívumot: biztonsági szempontból egyes források kétségesnek ítélik a Zümm kapcsolati háló megosztását. Mitől lenne probléma a olvasók nyilvánossága, amikor a Twitteren is meg lehet tekinteni a kedves felhasználó followerjeit (követőit)?

A felháborodás igazi oka inkább az, hogy elmosódnak a határok az e-mail partnerek és a követők között, mivel a követők/olvasók a Gmail címjegyzékéből kerülnek ki. Ha azt szeretnénk, hogy ne látszódjanak követőink, akkor a Google-profil beállításoknál kell a "A rendszeresen olvasott felhasználók és a saját rendszeres olvasók listájának megjelenítése" rész mellől a pipát kivenni.

Buzz 

Összességében tehát azt lehet elmondani, hogy a Google kísérlete jelenleg eléggé gyerekcipőben jár, semmi olyat nem tud felmutatni, amit verseny társai ne tudnának. Vagyis egy olyan méhecskével állunk szemben, aki még csak halkan zümmög, és nem ereszette ki fullánkját.


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.