Facebook és a zöld szemű szörny

balzso


A kanadai Guelph Egyetem társadalom-pszichológusainak tanulmánya szerint a Facebook miatt a párkapcsolatokban féltékenység jelentkezhet.

A Facebook és más közöségi oldalak (iwiw, Myvip, barátikör etc.) nagyszerű eszközök a régen látott barátok, ismerősök megkeresésére és az ismeretség "felfrissítésére". A Time magazin egyik cikke azt is bemutatja, hogyan használthatók egy válás után a családi szennyes kiteregetésére ezek a portálok. Egy friss kutatás szerint pedig a túl sok Facebookolás eredményeként Facebookhoz köthető féltékenység léphet fel.

A CyberPsychology & Behavior Journalban megjelent cikk kutatói a Facebook hatását vizsgálták egyetemre járó, szerelemes fiatalok kapcsolatára. A tanulmány végén olvasható következtetést idézve: "jelentős kapcsolat áll fenn a Facebookon tölött idő és a közösségi portálhoz köthető féltékenység-jellegű érzések és viselkedés között".

A cikk egy nagyobb kutatás része, melnek során 308 fiatalt (többségben nőket /231 főt/) vizsgáltak a féltékenységi faktorok megléte és a Facebook-használat összefüggésében. A felmérés során olyan kérdésekre kellett az alanyoknak válaszolni, mint például "Milyen gyakran követi figyelemmel partnere aktivitását a közösségi oldalon?" vagy "Milyen gyakran érez féltékenyéget, ha párja vele ellentétes nemű, ismeretlen tagot jelöl barátként az oldalon?"

Az eredmények szerint  a Facebook a zöld szemű szörny kedvec játszótere. A kutatok négy fő elemet különítettek el, ami hozzájárul a féltékenység kialakulásához a közösségi portál használatakor. Az első az információkhoz való hozzáférés.  Az, hogy partnerük minden interakcióját nyomon követhetik az oldal segítségével, a megkérdezettek 19,1%-ánál vezet párjuk fokozott megfigyeléséhez és féltékenységhez. A második fontos megállapítás, hogy a megkérdezettek 16,2%-a  határozottan a Facebook-használathoz kötötte féltékenységének fellángolását.  Harmadik fontos tényező, hogy 10,3%-uk alig tudja magát türőztetni azon függőségében, hogy ne nézze át újra és újra partnere profilját. Végül 7,4% számolt be arról, hogy háttérinformációk hiányában lettek ok nélkül féltékenyek partnerükre.

Alább elolvasható a tanulmány (angol nyelven).


A vizsgált minta mérete és nemi eloszlása miatt kétségessé tehető a kutatás hitelessége. Ugyanakkor a felsorolt cselekvések ismerősek lehetnek a közösségi oldalak használóinak. Mégis, a féltékenység, és a közösségi médiák kémkedésre való használata kevéssé a technológiától, mint inkább a személyiségtől függ. A közösségi oldalak inkább csak egy újabb lehetőséget adnak a féltékenyebb természetű embereknek az e-mailek olvasgatása, MSN-naplók nézegetése, vagy mobiltelefonok ellenőrzése mellett. 

A tanulmány befejezése további kutatásokat szorgalmaz a témában, melyek során több változó és résztvevő segítségével veszik górcső alá a problémakört.


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.