Hogyan feliratozzuk saját YouTube-videóinkat?

balzso

A YouTube-ot sokan használják a világ különböző szegletéből, így érdemes a feltöltött kisfilmeket legalább egy angol nyelvű felirattal ellátni, ha nem csak saját magunkat vagy azt a párezer magyar felhasználót szeretnénk szórakoztatni, aki a 'Tube-ra téved. Sőt akár halláskárosultaknak is készíthetünk feliratot.

Szerencsére a feladat megoldására két megoldás is kínálkozik: egyrészt egy egyszerű webes program, a CaptionTube segítségével saját magunk gépelhetjük be és időzíthetjük a szöveget, vagy a YouTube beépített hangfelismerő rendszerét is használhatjuk. Utóbbit egyelőre csak angol nyelvű videók esetén lehet alkalmazni.

Nagyvonalakban így néz ki egy videó feliratozása. Először is fel kell tölteni a nyers, felirat nélküli videót a YouTube-ra, majd feltölteni az előre elkészített feliratot, vagy angol nyelvű szöveg esetén a transzkripciót. Utóbbi egy szöveges, viszonylagos átirata a kisfilmben elhangzottaknak, amit a hangfelismerő rendszer fog időzíteni a filmhez. Bármelyik legyen is a választott megoldás, a hibákat utólag javítani lehet a videómegosztó-oldal rendszerén belül, sőt a Google Fordító segítségével a már létező felirat bármilyen más nyelvre is átültethető a videó nézése közben. Legalábbis a már jól ismert, sok fordítási hibát elkövető módon. 

CaptionTube

A "kézi-módszerhez" fel kell keresni a CaptionTube weboldalát. Az oldalra a Google-fiókkal lehet bejelentkezni, tehát semmilyen regisztrálási procedúrát nem von maga után a használata. Bejelentkezés után egy felhasználóbarát, jól áltlátható felülettel találkozhat a felhasználó, amely a videók importálására, valamint feliratok begépelésére és időzítésére van optimalizálva. A kisfilmek importálása kétféleképpen lehetséges: vagy hozzáférést adunk a CaptionTube-nak, hogy láthassa és használhassa a YouTube-ra már feltöltött összes videónkat (Personal Video) vagy egyetlen kisfilmnek adjuk meg a linkjét (Specific video).

CaptionTube video import

Az importálás után csupán az "Edit" (Szerkesztés) gombra kell kattintani és már kezdődhet is a feliratírás, -időzítés a szerkesztőnézetben.

Editing Caption Video isite

Az "Add Caption" (Felirat hozzádása) gombra kattintva már gépelhetjük is a beszéd írott változatát. Meg kell adni még egy kezdési időpontot ezredmásodperc pontossággal, valamint meghatározni, hogy meddig maradjon a képernyőn az írás. Az egyes feliratelemek mentése után  azok egy idővonalon meg fognak megjelenni, így az egyes szövegek időrendje és sorrendje jól vizualizálható módon is rendelkezésre áll. Ha elkészült a nagy mű, a "Publish" (Közzétesz) gombot kell megnyomni.

publish CaptionTube szélessáv

Ezután a "Download to My Computer" (Letöltés a számítógépre) opciót kell választani (az itt felajánlott formátumok bármelyike jó) és a CaptionTube textfájlba konvertálva lementi a kiválasztott helyre a feliratot, amit könnyedén hozzá lehet majd adni a kisfilmhez a Youtube-on a My Videos résznél a Caption opció kiválasztásával. Itt az új felirat (new caption) részt kell választani és tallózással megkeresni a korábban elkészített és lementett feliratot. Ezután már csak a feltöltés gombot kell nyomni és már el is készült a feliratos kisfilm.

Youtube szélessáv

Hangfelismeréses feliratozás

2009 végén jelentette be a Google, hogy a YouTube-ra mostmár hangfelismeréssel is lehet feliratot készíteni. Természetesen az opció csak bétaverziós, és angol nyelvű hang esetén érhető el, de érdemes megemlíteni, hátha valakinek erre az információra van szüksége.

A hangfelismerő ugyanazt a technológiát használja, amit a Google Voice, a lényege, hogy a videó megnézése közben a felhasználó összeírja a kisfilmben elhangzó mondatokat nagyvonalakban, a rendszer pedig ebből a nyersanyagból kiindulva elvégzi a szöveg időzítését és felirattá konvertálását.

Tehát először le kell írni egy egyszerű jegyzettömb-txt fájlba a videóban elhangzó mondatokat, mindenféle formázás nélkül. A mentés után a YouTube My Videos oldalán (bejelentkezés után persze) a kiszemelt videó korábban bemutatott "Captions" opciójánák az új felirat hozzáadásakor a "Transcript" lehetőséget kell választani.

Sajnos ez az átírórendszer állítólag elég sokat hibázik, így a letisztább megoldás továbbra is a CaptionTube használata. Alább megtalálható egy feliratozott próbavideó, amin tesztelhető, hogyan is néz ki egy feliratos kisfilm a YouTube-on.tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.