YouTube 3D?

balzso

Igazi különlegesség került nemrég napvilágra: A YouTube egyik mérnöke jelenleg azzal kísérletezik, hogy 3D-s (aka. sztereoszkóp) mozgóképként kerüljenek a nagyérdemű internetes közönség elé az elképesztőmód népszerű videómegosztóoldal kisfilmjei.

Ahogy azt  a Tech Crounch-on is olvasni lehet: a Search Engine Roundtable (kb. Keresőmotor Kerekasztal) nevű híroldal egyik cikkírója, Barry Schwartz néhány napja talált erre bizonyítékot. A dologról egy Pete felhasználónévvel a YouTube Help forumába írogató alkalmazott állítása tesz tanúbizonyságot. A bejegyzéseiből kiderül, hogy bár elég sok buggal találkozott eddig, mégis töretlenül folytatja a Google „20 százalékos” lehetőségét kihasználva a kísérletezgetést. E 20%-os opció lényege, hogy a Google alkalmazottak munkaidejük egyötöd részében saját ötleteiket valósíthatják meg.

A fejlesztés célja, hogy egy YT3D nevű címkével térbeli hatást szimuláljon (megfelelő szemüvegen keresztül nézve) a megosztóoldalra feltöltött videó. A fejlesztőmérnök várja a visszajelzéseket a projecttel kapcsolatban, melynek első tesztvideói már fel is kerültek az oldalra. (A belinkelt videók csak dupla képesek, az igazi sztereoszkóp képért érdemes a YouTube-ra menni)


A lelkesedés egyik fokmérője, hogy egy amatőr filmes már készített is ezzel az eljárással egy sztereoszkóp videót az Assassin's Creed nevű játék felhasználásával.


Persze ezekhez a videókhoz a szokásos 3D-s szemüvegek szükségesek, amiknek papír alapú változataihoz egyszerű halandók is hozzájuthatnak 1000 forint körüli áron. Viszont a YouTube-os 3D-tag egyik érdekessége, hogy az összes alternatív (vörös-cián, zöld-magenta, borostyán-kék színekkel operáló) 3D-s technológiához kínál megjelenítésmódot. Így ha valakinek csak az egyik típusú papírszemüvege van meg otthon, akkor sem marad le semmiről.

A fejlesztés persze teljesen időszerű, hiszen mostanában egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az anaglif mozik (az "analóg" IMAX vagy a "bináris" Dolby Digital 3D) révén. Persze 3D-s filmet már nem csak moziban, hanem az otthoni TV előtt ülve, DVD-n is nézhetünk. Így, ha  a YouTube új piacot szeretne meghódítani, akkor az erre való igényt valóban érdemes lehet figyelembe vennie.


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.