XP kinézetű Linux-disztribúció

balzso

Bár 2001 régen elmúlt, amióta a Windows XP megjelent, mégis még mindig nagyon sok gépen megtalálható ez az operációs rendszer. Talán a Vista-bukás miatt tudott ilyen sokáig megmaradni, talán a megszokás miatt nem váltottak az emberek a járt útról a járatlan, de új útra. A 7-es megjelenése talán visszaszorítja az XP-seket. Ugyanakkor ha valaki nosztalgiázni akar, akár ingyen is megteheti, hiszen többek között egy olyan Linux-disztribúció is elkészült, ami az XP küllemét és kezelésmódját vette át.

A Ylmf OS nevet viselő, kínai nyelvű Linux-disztribúció Ubuntu alapokon nyugszik és küllemében, valamint nagyon sok kezelési dologban is az XP-t vette mintájául. A rendszer nagyon jó lehet Windowsról Linuxra áttérőknek , mivel tartalmazza a Wine nevű kiegészítést, amely windowsos alkalmzások futtatására szakosodott.

Ugyanúgy megtalálható benne lomtár, az ablakok a klasszikus Windows kinézetet idézik, az átnevezés F2-vel megy, a Screenshotot is az arra alkalmas gombbal kell csinálni. A klasszikus, igen-nem-mégse párbeszédablakok sem maradhattak ki a rendszerből. Még egyszer érdemes megemlíteni, hogy a rendszer kínai nyelvű, de reméljük a kínaiak rájönnek, hogy van potenciál a rendszerükben és legalább egy angol változatot csinálnak, vagy valaki annyira megörül aaz XP-like rendszernek, hogy lefordítja jókedvében.

A rendszerhez négy féle skint is készítettek a programozók, valamint, az Aero kiváltására lehetőség van egyfajta 3D-s ablakkezelésre az alábbi képen látható módon.

A rendszer telepítő CD-je innen ingyen letölthető és szabadon terjeszthető, mint a legtöbb Linux. A telepítő egyben Live-CD is, így bárki rendszerváltoztatás nélkül bootolhat róla, vagy virtualizálhatja Sun VirtualBox-ban és kipróbálhatja. 

Talán ez a renszer képes lehet a Linuxosok állandó idegeskedését megszüntetni, ugyanis az áttérők legelső kérdése a Linux fórumokon az szokott lenni, hogy a Linux olyan-e, mint a Windows? Természetesen nem, vagyis mostmár részben igen.


A videóba bele kell tekerni, mert az elején még a telepítést mutatja XP alól.

tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.