Thunderbird szinkronizálása Windows Mobile-lal

isite
A cikk címe lehetett volna az is: végre végleg megszabadultam a Microsoft Outlooktól. A cikk szerzője hosszú évekig Microsoft Outlook felhasználó volt, kezdetben azért mert korábbi munkahelyein (magyarországi IT cégek jellemzően) kötelező érvényű volt a Microsoft szoftverek és így az Outlook használata. Később megszokásból és azért mert valójában nem volt igazi alternatívája annak az Outlooknak, amely képes volt egyszerre kezelni a címjegyzéket, levelezést, naptárat és mindezt a pda feltöltése közben automatikusan szinkronizálta a szerző állandóan magánál tartott PDA-jával. Mára van alternatíva. Sőt nem is alternatíva, hanem bátran kimerem jelenteni: van sokkal használhatóbb, gyorsabb célszoftver ez pedig a Mozilla Thunderbird és mára gond nélkül lehet szinkronizálni akár Windows Mobile-lal.

Hogyan?

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az áttérés Thunderbird-re korábban megtörtént mint, hogy a szinkronizációs megoldást megtaláltam volna. Korábban már többször kacsintgattam, a Thunderbird irányába, használtam, alternatív levelezőként, teszteltem próbálgattam és egyre jobban megtetszett. Megfertőztek már évekkel ezelőtt az IT cégek rendszergazdái, akik többször ajánlották, megismertették velem az Open Source világ néhány alternatív szoftverét. De sajnos arra, korábban jó és kényelmes megoldást nem találtam, hogy hogyan tudnám a Mobile Windows-t futató PDA-val szinkronizálni. Mostanában vásároltam egy új NoteBookot, amelyre elhatároztam, hogy csak legális szoftvereket fogok telepíteni. Tekintettel arra, hogy a géppel együtt járt a Windows Vista (amely egy átok az XP-hez képest) ehhez nem is nyúltam. De szükségem van irodai szoftverekre, így levelezőre is. Az Office-ra csak egy x napig érvényes demó megoldás volt a gépen, így ezt a lejárat után úgy ahogy volt el is távolítottam a laptopról. Word és Excel helyett Open Office-t használok ebből is az Oxygenoffice (Go-OO v3.1.10) verziót.
(Meg kell jegyeznem a "gyári" Open Office-hoz képest valóban jó közelítés, de még nem teljesen alternatíva egy MS Office-hoz szokott felhasználó számára).
Levelezésre pedig Mozilla Thunderbird-öt, amely mint a bevezetőben is említettem nem csak alternatívája a Microsoft Outlook-nak, hanem gyorsabb, hatékonyabb és nem utolsó sorban ingyenesen használható programcsomag megszámlálhatatlan olyan kiegészítővel, amely a mindennapi munkát megkönnyíti.
A kiegészítők között olyan megoldásokat találunk, mint a magyar helyesítás ellenőrző. Itt azonban vigyázni kell, hogy a gépünkre feltelepített Thunderbird verziójának megfelelő nyelvi csomagot adjuk hozzá kiegészítőként. (a legújabb nyelvi csomag nem feltétlenül kompatibilis az általunk használt Thunderbird verzióval ezt ellenőrizzük telepítés előtt).
Alapból a Thunderbird nem tartalmazza a naptár funkciót, de ezt könnyen orvosolhatjuk én a Lighting nevű naptár csomagot (extensiont) ajánlom.
E két kiegészítővel már egy teljes értékű MS Outlook alternatíva birtokosai vagyunk.
(Sőt mivel a legújabb MS alkalmazás a Windows Mail, alapból nem támogatja a magyar nyelvű helyesírás ellenőrzést, már előrébb is járunk).
Hogyan tudjuk alkalmazásainkat szinkronizálni a Windows Mobile-lal?Ehhez a Google fog segítséget adni, ugyanis a Gmail, a Google Calendar valamint a Google címtár szolgáltatás könnyedén szinkronizálható a Thunderbirddel, ehhez mindössze egy Google regisztráció szükséges.
Itt kell megjegyezni, hogy amennyiben saját domain neves email címünk van, akkor az egész leírás abban az esetben lesz működőképes, ha közbeiktatjuk a Google szolgáltatásait.
A Thunderbirdös címjegyzékünket a Zindus nevű kiegészítővel tudjuk szinkronizálni. Amennyiben feltelepítettük a Zindus kiegészítőt, a Thunderbird Eszközök menüjében a Zindus menüpontban hozzá is adhatjuk a Google fiókunk paramétereit, ezzel a címjegyzékünk szinkronizálását meg is oldottuk a Thunderbird és a Google címtár szolgáltatása között.
A Thunderbird Naptár (Lighting) szinkronizálását a Google Calendarral az alábbiak szerint tehetjük meg:
1. töltsük le a következő Thunderbird kiegészítőtt: Provider for Google Calendar
2. adjuk hozzá a kiegészítőt a Thunderbirdhöz:
(Thunderbird -->Eszközök-->Kiegészítők-->Telepítés)
3. Lépjünk be a saját Google Calendarunkba a webes felületen keresztül. Itt a beállítások fülre kell kattintani, aztán a naptárak fülre. Ezután ki kell választani azt a kalendárt amelyik adatait meg kívánjuk osztani. Keressük meg a "Magán URL-cím:" feliratot itt kattinsunk az "xml" ikonra.
(másoljuk ki az URL címet (CTRL C))
4. Ezután nyissuk meg thunderbirdöt itt válasszuk ki a naptárunkat:
File -> Új -> Naptár
Bevisszük az új calendar címét (a 3-as pontban kimásolt URL), megadjuk, google hozzáférésünket és gyakorlatilag a klines oldali Thunderbird Naptárunk szinkronizálva is van a Google Calendarral.

Google Calendar és Címjegyzék szinkronizálása a Winows-os PDA-val:
1. Kapcsoljuk be a PDA-t ;) (De ne csatlakoztassuk még a Számítógéphez!)
2. Keressük meg a PDA-n az ActiveSync beállításait, kattintsunk rá, majd alul a menüben válasszuk ki a szerver konfigurálását (vagy Exchange szerver konfigurálása).
3. Szerverként adjuk hozzá a következőt: m.google.com
4. válasszuk ki az SSL kapcsolatot igényel opciót
5. adjuk meg a usernevet és a jelszót
(usernév a képpel ellentétben: login@gmail.com típusú)
6. a "Domain" mezőt ne töltsük ki
7. Válasszuk ki a szinkronizálni kívánt szolgáltatásokat (Calendar, Contacts)
8. Készen vagyunk :)

 

 

 


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.