Működik-e még az oldalam?

balzso

Ha valaki saját oldalt szerkeszt, amit néhányan látogatnak is, de túl elfogalt a honlap üzemeltetője ahhoz, hogy éjjel-nappal azt nézze, vajon működik-e még a weblapja, az alább bemutatandó két szolgáltatás segítségül szolgálhat ezen problémája megoldására. Ugyanis két ingyenes weboldalpingelő-szolgáltatás ajánlója következik. 

E szolgáltatások nagy előnye, hogy e-mailt küldenek (esetleg ingyenes sms-t is, csak nem Magyarországra), ha saját, esetleg kedvenc oldalunkon leállás következik be. Így első kézből értesülhetünk az oldal 404 hibájáról és ha mi üzemeltetjük az oldalt, azonnal megkezdhetjük a problémák orvoslását.

Az első ilyen alkalmazás az UptimeRobot nevet viseli. A szolgáltatás tulajdonsága, hogy 5 percenként pingeli az előre kijelölt oldalakat és ha választ kap, semmi jelzést nem küld, csupán a profilban látható a 100%-os státusz-jelzés mutatja mi a helyzet az oldalunkkal. Ha gond adódik, 3 perccel az előző ping után újra próbálkozik, majd ha akkor sem jön válasz a weblaptól, elküld egy üzenetet a megadott e-mail címre a honlap állapotában beállt változásról. 

UptimeRobot 

A szolgáltatás teljesen ingyenes és 50 oldal monitorozását teszi lehetővé. A szolgáltatás létrehozói szerint az 5 percenkénti lekérdezések nem látszanak az oldal forgalmát számláló, külső mérőeszközök (Google AnalyticsWoopra) statisztikáiban, ugyanakkor a szerver-jelentésben igen. Bár ingyenes az alkalmazás, bérmentes létét az üzemeltetők csak 2010. augusztus 1-ig tudják garantálni. Arról, hogy utána mi lesz, nem tudnak előre semmit.

A másik, hasonló szolgáltatás az Are My Sites Up? beszédes nevet viseli. Itt az ingyenes csomag 5 oldal, óránkénti ellenőrzését nyújtja. Emellett megpróbálja megmondani, hogy mi lehet az oldallal a gond. Ehhez hibakód küldést használ. Szintén e-mailben (a nem-magyaroknál sms-ben is) küld üzenetet, valamint iPhone-alkalmazásson keresztül is értesít a bérmentes lehetőség. A 3 fizetős csomag valamelyikét választva növelhető megfigyelés alatt tartott oldalak, az értesítés módjainak száma (Twitterrel és RSS-szel), és a hirdetések letilthatók.

Are My Sites Up? 

Mindezek mellett egy érdekes részszolgáltatás is igénybe vehető pénzért: a kulcsszó keresés. Ugyanis egy oldal nem biztos, hogy rendesen működik, attól még, hogy pingelhető. Mert mi van, ha az SQL-adatbáziban adódnak gondok és csak egy hibaüzenet jelenik meg az oldalon? Alapvetően működőnek tűnik az oldal a monitorozás szerint, de ha megadunk valamilyen kulcsszót, vagy rövid mondatot, amely mindenképpen szerepel honlapunkon és az mégsem található meg rajta, azonnal kiderül a turpisság.

A fent vázolt két szolgáltatás közül az egyik teljesen ingyenes, a másik bír ingyenes opcióval, de az erősen korlátos. Viszont utóbbi (Are My Sites Up?) pénzért komoly extra szolgáltatásokat ígér. A teljesen ingyenes UptimeRobot ugyanakkor a bérmentességet csak bizonyos ideig szavatolja. Tessék választani!

Ha ma még nem láttál 404-es hibát sehol, nézz meg egy-két igényesebbet itt

 

 

 


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.