Szélessáv és tanítás

balzso

A szélessáv sokmindenben lehet segítségére a tanerőnek. Annak ellenére, hogy hazánkban kevéssé népszerűek a tanárok körében az infókommunikációs technológiák, szeretnék 10 ilyen alkalmazást bemutatni egy Mashable-cikk segítségét felhasználva. Angol nyelvű oldalak bemutatása következik.

1. SchoolRack

http://www.schoolrack.com

A SchoolRack egy ingyenes alkalmazás, amellyel honlapot lehet kreálni a kurzusokhoz, osztályokhoz. E portálok használatával megkönnyíthető a tanulókkal való órán kívüli kapcsolattartás privát üzenetek, fórumok létrehozásával, emellett fájlok is feltölthetők, valamint naptár opciójának használatával könnyen kijelölhetővé válnak dolgozatok, ZH-k, elmaradó órák időpontjai.

2. SchoolTool

http://schooltool.org/

A ScoolTool egy szintén ingyenes és hasznos alkalmazás. Bár nem a leglátványosabb a kinézete mégis naplók, jelenléti ívek kreálásában lehet az oktatók segedelmére. Ugyanakkor csak gyakorlott felhasználóknak ajánlott, hiszen szükséges a Python programozási nyelv ismerete a használatához.

A programozáshoz kevesebbet értő tanerők használhatják az egyik legnépszerűbb és hasonló opciókkal rendelkező alkalmazást az Engrade-et.

3. Curriki

http://www.curriki.org/

Curriki egy tanárok/oktatók együttműködését elősegítő project, ahol tananyagok, óravázlatok megosztása válik lehetővé. Az oldal tehát tanároknak hasznos igazán, a wikipédia motorja hajtja, és óratervektől kezdve prezentációkig bármit meg lehet osztani egymással egy adott témakörben. A felületét először még nehéz megszokni, de ezt leszámítva a Curriki egy nagyszerű szélessávos alkalmazás arra, hogy a tanárok inspirációt meríthessenek, jó ötleteket lessenek el segítőkész kollégáiktól.

4. Edmodo

http://www.edmodo.com/

 

A Twitter is lehetne az oktatás interaktivitását segítő alkalmazás, ha nem csábítaná a nebulókat lógásra. Emellett, mivel publikus szolgáltatásról van szó, a privát használat is komoly fejtörést tud okozni. Ennek ellenére az Edmondo egy Twitterszerű szolgáltatásként igyekszik megkönnyíteni a tanári munkát, úgy, hogy kifejezetten oktatási célra van fejlesztve. Tehát biztonságosabb, tanárbarátabb, mint a kismadaras mikroblog. A "csivitelés" mellett link- és fájlmegosztás, naptár, osztályzás és hiányzási napló opciókkal is gazdagított alkalmazásként szolgálja mindenki épülését.

5. Shmoop

http://www.shmoop.com/teachers/

Bár elég butácska a névválasztás, mégis a Shmoop az egyik leghasznosabb eszköz, amit az interneten találhatnak a tanárok, főként azok, akik humán vagy bölcsész tárgyak oktatására vállalkoztak. Az oldalon irodalmmal, történelmmel valamint történelmi személyek életrajzaival találkozhat az érdeklődő. De akkor mégis mi különbséget képes az Shmoop felmutatni hasonló oldalakkal, mint például a  Sparknotes-szal szemben? Főként azt, hogy ezek az útmutatók a legegyszerűbb nyelvezettel és a legérthetőbb módon írodtak, tele popkulturális utalásokkal, ami megkönnyítheti a tanulóknak az anyag befogadását.

E kis segédleteket mesterdiplomás és Phd hallgatók írták a legjobb USA-beli egyetemekről és majdnem mindegyikük tanított már közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben. A Smoop tehát egy nagyszerű eszköz arra, hogy könnyedségével,  lazaságával közelebb hozza a digitális kor generációját a klasszikus tartalmakhoz.

6. Footnote

http://www.footnote.com/

Másik nagyszerű forrás lehet még a Footnote, ahol közel 58 millió eredeti történelmi dokumentum található, ami sokkal jelenvalóbbá teheti a történelmet. Hiszen sokkal jobb és valóságosabb élménye lehet a diáknak egy régmúlt korról, ha valami olyat láthat, olvashat, ami abból a korszakból való. Emellett az oldal felhasználói segítik egyes szövegek értelmezését is.

Érdemes még a Flickr: The Commons-t is megnézni ami egy napról napra növekvő fotóarchívum. A tartalmat többek között az amerikai Kongresszusi Könyvtár, a The Smithsonian múzeum a skót Nemzeti Galéria szogáltatja.

8. Bookgoo

 

http://www.bookgoo.com/

 

A Bookgoo egy dokumentumok megosztását lehetővé tevő oldal, hasonlóan a Scribd-hez, azzal a különbséggel, hogy itt a szövegek bővíthetők a felhasználók kiemeléseivel és megjegyzéseivel. Mivel az oldal nem nyilvános, akár dolgozatok javítására is alkalmas lehet, persze csak komoly elővigyázatosság mellett.

Sajnos fizetős, de több funkcióval kínáló, hasonló alkalmazás még a Backboard is.

9. DOC Cop

http://www.doccop.com/

Az internet megadta a lehetőséget a diákoknak arra, hogy beollózzák mások mondatait a dolgozataikba. A Doc Cop pedig megadja a lehetőséget arra, hogy a tanárok észre vehessék, mikor plagizált tanítványuk. Az alkalmazás a főbb keresőszolgáltatók segítségével kideríti, hogy az írás mennyiben bizonyul(hat) eredetinek és az eredményt e-mailben továbbítja a tanerőnek.

Hasonló lopás-figyelők a  Plagiarism Detect és a WriteCheck.

10. TeacherTube
TeacherTube egyfajta "tanár-youtube"-ként indult azon alapötlet által vezérelve, hogy a videó mindigis jó illusztrációja lehet egy órának, ugyanakkor a YouTube-on nem látni a fától az erdőt, a sok irreleváns tartalom miatt nehéz az igazán jó kisfilmeket megtalálni. Audióvizuális volta ellenére ma már az oldalon szöveg, fotó és hanganyag megosztása is lehetséges. A TeacherTube tehát nagyszerű eszköz az oktatási anyagok megtalálásában, emellett segítségével öteleteket is lehet meríteni más tanároktól.


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.