Dobozba zárt internet

isite
börtönben az internetAz internet hajnalán talán senki sem gondolta volna, hogy a virtuális világot dobozba csomagolja pár ebben érdekelt IT vállalkozás, hogy kik ők? A Microsoft, a Google, az Apple és a Facebook. Az internet mára úgy fejlődik ahogy ők akarják és nem pedig úgy, ahogy a felhasználók számára a legjobb. A szabadság az anonimitás, adatbiztonság, az egyenlőség mára csak szavak. Ráadásul a felhasználók önként és dalolva vetik alá magukat a multik profitszerzési kényszerének, vásárolják a legfeleslegesebb kütyüket és alkalmazásokat.
 
Lassan már egy évtizede annak, hogy anonim nickek pörgették a fórumokat, mára csak páran tudják mi az az ICQ, IRC és társaik. Igen vannak helyette más alkalmazások, amelyek szinte semmivel sem tudnak többet, talán még a csilivili faktor sem sokkal több.
 
Valaha a WAP halálakor szerintem minden fejlesztő arról álmodott, hogy egy platform lesz ez pedig nem más, mint a web azaz egy csupasz böngésző. El is indult ez irányba a világ, de Steve Jobs ezt másként gondolta, fenekestül forgatta fel a dolgokat. Ő volt az aki megmondta mit használhat az ügyfele a weben (bocsánat mobil eszközein) és mit nem... 
 
Igen jött az Apple Store, amely a hardver eladások mellett komoly profitot termel a cég számára, persze, hogy ebből a piaci szegmensből nem akart kimaradni sem a Google (Market) sem pedig a Microsoft (Store). Szóval Jobs követőkre talált...
 
Ők, akik zárják az eddig szabad webet csak azért, hogy a sok morzsából a profitabilitást növeljék. El kell mondanom az Ő szemszögükből ez teljesen jogos és észszerű lépés volt pláne, hogy ennek a felhasználók is tapsolnak.
 
Mert a felhasználók észre sem veszik, hogy amennyiben több különböző gyártótól származó eszközt használnak, mondjunk egy jellemző példát: Apple tablet, Windows laptop és mondjuk Android (Google) mobiltelefon. Ebben az esetben ugyanazért az alkalmazásért háromszor fognak fizetni mert a platform más és más, az alkalmazás (mondjuk egy fizetős játék) pedig ugyanaz. Persze mindegyik igyekszik a saját hardvereszközeire terelni a lúzereket "user"eket és talán ez egyre inkább meg is valósul.
 
Pedig nem lehetne ez egy platform? Ez a platform a böngésző? (Chrome, Edge, Safari)
De lehetne, csak az a gonosz profit mindig beleszól abba, hogy könnyű, egyszerű és átjárható legyen az internet világa. Vajon meglehet-e állítani ezt a folyamatot? Hiszen pont az internet célkitűzéseivel megy szembe! Ezért pedig nem a multikat kell ostorozni, hanem a buta felhasználók tömegét, akiknek mindent el lehet adni.
 
Végül már csak az a kérdés, hogyan jön ide a bevezetőben említett negyedik óriás a Facebook? Ő az aki a web ezidáig nyitott szeletét a böngészőt (szabad böngészést) zárja be előttünk. Mi felhasználók meg tapsolva osszuk meg legprivátabb adatainkat, személyes vonzalmunkat, akár a levelezésünket a Facebook és a világ előtt. Mert levelezni akár csoportosan is lehet a Facebookon kívül is, mert online játszani lehet a Facebookon túl is, recepteket megtaláljuk az interneten és akár mailben is meg lehet írni barátainknak mit ebédeltünk.
 
Kicsit elkalandoztam a Facebook utolsó mondatainál de a lényeg, hogy a Facebook nem a tartalmat osztja szét, hanem bezárja, összeturmixolja és kihány elénk valamit. Mert sokan már a híreket is Faszbukon olvassá, sőt számukra a Faszbuk maga a "zinternet".
Nem ilyen jövőt vártam a '90-es évek végén a 2000-es évek elején  az internet számára és az internet és az emberek kapcsolatában...
 
Olyat vártam, ami egyenlőbbé teszi a társadalmat, ahol névtelenül lehet hülyéskedni, ingyenesen játszani, híreket olvasni kedvenc hírportálon, külön mappába rendezni a levelezőben a vicces emaileket, fotókat nézegetni privát módon és nem leselkedve idegenek képei között, csetelni csak azokkal, akikkel akarok véleményemet megosztani kommentekben vagy bővebben saját blogon. Még cserében a reklámokat is elfogadnám egy platformot használva (legyen akár Apple, MS vagy Android eszközöm).
 
Most még megtehetem igaz drágán és bonyolult módon de meddig?

tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.