Gmail postafiók saját domainnel

isite
Egyre gyakrabban futok bele abba, amikor valakinek saját domain neves e-mail címére írok és egy gmailes postafiókból válaszol az illető. Lehet ennek ésszerű magyarázata is, de a legtöbb esetben e mögött az van, hogy sokan nem tudják, hogy hozzáadhatjuk saját domain nevünket a Google Alkalmazások Szolgáltatáshoz és így gyakorlatilag 50 db postafiókig - üzleti célra is - ingyenes alkalmazást  kapunk. Tehát, aki azért irányította át saját domaines postafiókját, mert a webtárhely / domain szolgáltatója kevés e-mail tárterületet adott, netán nem volt megelégedve a kliens oldali spamszűrőkkel vagy csak szereti és megszokta a gmail-t, akkor nem kell lemondania arról, hogy saját nev@valalmi.hu típusú e-mail címét és a Gmail szolgáltatást egyszerre tudja használni, mindenféle átirányítás és trükközés nélkül direktben. Hogyan lehet ez?

Először is rendelkeznünk kell egy domain névvel (e nélkül bele se kezdjünk ;). A domain nevek levelezés kiszolgálását az ugynevezett MX rekordok segítségével tudjuk beállítani. Tulajdonképpen az MX rekord az, ami megmondja, hogy az adott domain név levelező szolgáltatását, melyik internetre kötött szerver látja el. Mivel az MX kiszolgálást a Google ingyenesen biztosítja kérjük meg, hogy szolgálja ki a mi domain nevünket is.

Kattintsunk erre az oldalra: Jelentkezés a Google Alkalmazásokra.
(Nem kell megijednünk a domain név megadásával mi magunk választhatjuk ki melyik Google szolgáltatást akarjuk társítani a saját domain nevünkhöz)
Gmail és saját domain név
Töltsük ki a regisztrációs formot, ahol egy dologra figyeljünk oda nagyon: ne azt az e-mail címet adjuk meg, amelyet éppen át akarunk hozni a Googlehoz (regisztráljunk erre külön egy ingyenes e-mail címet ha éppen nincs ilyen).

Ha végeztünk a regisztrációs form kitöltésével be is tudunk lépni a Google Alkalmazások felületére:
Google Alkalmazások
Ahol először is bizonyítanunk kell, hogy mi vagyunk az adott domain jogos tulajdonosai. Az igazolást kétféle módon tehetjük meg:
1. ftp segítségével feltöltünk egy speciális file-t a saját weboldalunkra
2. A domain zóna módosításainál új CNAME rekordot viszünk fel (a legtöbb domain regizstrátor erre ma speciális felületet ad, így a módosítást mi magunk is el tudjuk végezni). Ha nincs ilyen felületünk ott ahol a domaint regisztráltuk, akkor válasszuk az. 1.-es pontot vagy írjunk e-mailt a domain regisztrátor szolgáltatónknak.

Meg sem kell várnunk, hogy az igazolás ellenőrzése megtörténjen közben az e-mail beállításokat párhuzamosan elindíthatjuk. Ez az a pont, amikor a domain névnek el kell magyarázni, hogy a levelezésünket a Google bízzuk.

Itt az a pont ahol a földi halandók el szoktak vérezni, ugyanis a domain zónát kell módosítanunk, annak is az MX rekordjait. Ha a domain regisztrátorunk biztosít erre felületet, akkor mi magunk is beállíthatjuk, de meg is kérhetjük erre a domain szolgáltatónkat, mindössze a következőket kell beállítanunk:
MX szerver címe Prioritás
ASPMX.L.GOOGLE.COM. 10
ALT1.ASPMX.L.GOOGLE.COM. 20
ALT2.ASPMX.L.GOOGLE.COM. 20
ASPMX2.GOOGLEMAIL.COM. 30
ASPMX3.GOOGLEMAIL.COM. 30
ASPMX4.GOOGLEMAIL.COM. 30
ASPMX5.GOOGLEMAIL.COM. 30
A legtöbb esetben a felületen ezt úgy kell felvinni, hogy előre kerül a prioritás száma szóköz és utána az MX szerver címe, azaz valahogy így néznek ki azok a sorok amit fel kell vinnünk:
10 ASPMX.L.GOOGLE.COM     
20 ALT1.ASPMX.L.GOOGLE.COM     
20 ALT2.ASPMX.L.GOOGLE.COM     
30 ASPMX2.GOOGLEMAIL.COM     
30 ASPMX3.GOOGLEMAIL.COM     
30 ASPMX4.GOOGLEMAIL.COM     
30 ASPMX5.GOOGLEMAIL.COM
Ha ezekkel mind megvagyunk várunk türelemmel, persze már most lehetőségünk van arra, hogy felvigyük azokat a fiókokat és e-mail álneveket (aliasokat), amelyre szükségünk van vagy éppen már használunk is:
Menjünk tehát az e-mail beállításokra:
és vigyük fel a kívánt e-mail címeket.

Egy dolgot még érdemes most beállítani. Tekintettel arra, hogy a saját domain nevünk beállítását egy nehezen megjegyezhető URL címen (ahol éppen most vagyunk) tudjuk csak elérni, ami valahogy így néz ki:
Cseréljük ki egy könnyen megjegyezhetőre, ha pl. a Google Alkalmazásokat csak levelezésre használjuk állítsuk be a 
http://mail.valami.hu aldomaint, szintén a domain regisztrátorunknál, azaz vegyünk fel (vagy kérjük meg a domain regisztrátort) egy újabb bejegyzésre:
aldomain            TTL      Típus       Érték
mail.valami.hu    1800    CNAME    ghs.google.com

Így a következő bejelentkezésnél már itt tudunk új e-mail címet felvenni/módosítani, sőt ezen keresztül tudnak a felhasználók bejelentkezni a saját domain neves gmail fiókjukba:
http://mail.valami.hu

Szóval, ha ezekkel mind megvagyunk várunk, hogy az összes módosítás megtörténjen a szerveren.
Ha minden rendben lezajlott akkor webmail segítségével máris használatba vehetjük új postafiókjainkat és aki kliens programot használ (Outlook, Thunderbird stb.) az elkezdheti beállítani a változásokat:

Levelek fogadása:
IMAP szerver neve: imap.gmail.com
Port: 993
Biztonság: SSL/TLS
Felhasználónév: nev@valami.hu típusú (azaz teljes saját domaines e-mail cím kell)

Ha a kimenő leveleinket is a Gmail segítségévekl kívánjuk elküldeni, akkor az SMTP beállítások a következők:
Kiszolgáló: smtp.gmail.com
Port: 587
Felhasználónév: nev@valami.hu típusú (azaz teljes saját domaines e-mail cím kell) 


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.