Csalódás a Chrome OS?

balzso

Pár nap telt el a Google Google Chrome OS ünnepélyes bejelentésétől. Az esemény méretét jelzi, hogy a konferencia élőben volt követhető a világhálón,  élőben blogoltak róla a nagyobb IT oldalak, és annyian írtak róla csivitet Twitteren, hogy még mindig az egyik legaktívabb topik a mikroblogon.

De vajon napokkal később sem kopik-e meg a fénye a keresőszolgáltató op. rendszerének? Mindenki komoly elvárásokat támasztott a Chrome OS-hez, ugyanakkor a végeredmény kevéssé tűnik forradalminak.

Ez a Chrome más, mint a többi

Persze el kell ismerni, a Google OS nagyban különbözik az eddig használt operációs rendszerektől, legyen az Windows, Mac, Linux vagy bármi más. A Chome OS teljesen leszámol az asztali alkalmazásokkal és mindent webről szed össze. Természetesen az árukapcsolás is megvan ebben a tulajdonságban: ugyanis joggal számíthat arra a Google, hogy szolgáltatásait (GmailYouTube stb.) többen fogják használni. Persze a Chromium linkjei nem csak Google termékekre mutatnak, ilyenek például  a  Hulu.com a Lala (zenei oldal) és a Pandora. A békesség megőrzése végett a Yahoo-mail és a Hotmail is bekerült a hivatkozások közé.

 

A Google fő célja persze Chrome OS-szel az, hogy a számítógép-használatot kihelyezze a winchesterekről a "felhőbe" (aka. cloud, cloud-computing). A cél véghezviteléhez pedig csak annyi kell, hogy megtegyenek egy internetböngészőt operációs rendszerré. Amire a felhasználónak (elvileg) szüksége lehet, az elérhető a Google Chrome-on keresztül, ami végeredményben ugyanaz a böngésző, ami elérhető Windowsra, Mac-re és hamarosan a Linux-disztribúciókra is.

Bármennyire izgalmas is az elképzelés, az egyértelműsíthető, hogy a jelenleg átlagosank számító netbook felhasználók (ugyanis első körben őket célozza meg a keresőcég rendszere) nem biztos, hogy könnyen át tudnak állni erre az újfajta gondolkodásra. Valamint az is kérdéses, hogy a technológia képes lehet-e arra, hogy kényelmes és gond nélküli internet-/ számítógép-használatot tegyen lehetővé?

Ez a Chrome jobb, mint a többi?

Ez az egyik legfontosabb és legsarkalotosabb pont. A Chrome OS beváltotta-e a hozzáfűzött reményeket, vagy inkább cserben hagyta az újdonságra vágyakozó felhasználókat?

Új netbook kell!

Az elmúlt napok egyik legmeglepőbb híre volt, hogy a Chrome nem installálható saját számítógépre. Persze vannak már elérhető változatok bizonyos oldalakon, és persze a torrentezők között is terjed az új rendszer, de a hivatalos álláspont szerint annak, aki a valódi Chrome-ot akarja használni, be kell ruháznia egy új netbookra. Tehát nem lehet csak szimplán letölteni és installálni bármelyik mezei számítógépre.

A korlátozás egyik oka a driverek hiánya. A Google szerződésben áll bizonyos hardvercégekkel, hogy jövőre számos Chrome-ra optimalizált netbook jelenhessen meg. Így nem kell az összes gép összes hardveréhez illesztőprogramokat írogatni (ahogy a Windows-nál vagy a Linux-nál jelenleg működik), hanem, Apple-módra, ők választják ki, hogy milyen perifériákra optimalizálják a rendszert. Várhatóan csak néhány eszköz lesz kompatibilis a rendszerrel. A korábbi nyilatkozatokból kiderült, hogy az USB-eszközök egy része (fényképezőgépek, pendrive-ok) bekerül a pakliba, ugyanakkor a nyomtatókkal való kollaboráció kevéssé lesz elvárható az új rendszertől. Ez utóbbival kapcsolatban a cég egy "innovatív előrelépést" (innovative approach) emleget, jelentsen ez bármit. Például valamifajta együttűködés lesz a Kinko és a FedEx online dokumentumnyomtatási szolgáltatásaival? A nyomtatásra (sajnálatos módon) még nincs Google-alkalmazás.

Hogy van is van ez a dolog a többi böngészővel?

Egy másik nagy csalódás lehet, hogy a cég egyetlen böngészőre korlátozta az internet feltérképezését és ez a Chrome. A Firefox, a Safari, az Opera vagy az IE használóinak tehát nincs szerencséje. De még mielőtt bárki is farkast kiáltana - vegye észre, hogy a helyzet nem ugyanaz, mint a Microsoft esetében. Mivel nyílt forráskódú a rendszer és a böngészője, bárki kreálhat magának saját Chomre OS-t. Vagyis valamely más böngésző mögött álló cég programozhat ennek mintájára OS-t.  Vagyis ilyenek is lehetnek a jövőben, hogy Firefox Chrome OS. Hát ez viccnek is rossz. Tehát összegzésként azt lehet elmondani, hogy a Chrome-on kívüli böngészők rajongóinak most nincs szerencséje.

Offline elérés?

Az egyik legfontosabb kérdés, ami a rendszerrel kapcsolatos GY.I.K.-okban felmerül, az a neten kívüli használat kérdése. Mivel a világot még nem veszi körül egy ózon-réteghez hasonló takaró Wi-fiből, mit csinál egy web-alapú rendszer net nélkül?

Meglepően a kérdésre a válasz nem számol be valamilyen, netbookba épített 3G-s netről. Helyette azt nyilatkozta a Google, hogy a rendszer Wi-Fi-s használatra van kitaláIva.

Persze nagyon sok Google alkalmazás használja a Gears-t, egy technológiát, aminek az a lényege, hogy kapcsolat nélkül is elérhetővé teszi például a Gmail-t. Így a Gears használatával meg lehet írni a levelet, de annak elküldésére majd csak a következő netkapcsolat létesülésekor nyílik lehetőség. Noha a Google nem emlegeti a Gears-t amikor erre a kérdésre válaszol a különböző fórumokon,  kétségtelen, hogy valahogy így fog kinézni az offline használat, hasonlóan a Chrome-böngészőhöz.

A bemutatón az is kiderült, hogy a Chrome OS támogatja az új, 5-ös HTML-szabványt. Ennek egyik fontos eleme a webalkalmazások offline használatának lehetővé tétele. Ugyanakkor, ha minden netes alkalmazást fejlesztő cégnek, vagy egyénnek újra kell írnia a termékét HTML 5-ben akkor a rendes offline működéshez a felhasználóknak minden egyes program esetében meg kell várniuk a váltást. Bár egyesek hisznek benne, hogy egy nap ez a fejlesztés az egész webet egy offline alkalmazássá változtatja, a valóság az, hogy még sokan el se kezdték beépíteni ezt az opciót alkalmazásaikba. Várhatóan a helyzet egy év múlva, a Chrome OS megjelenésével sem fog változni.

OS vagy böngésző?

Végül az utolsó nagy kérdés a Chrome OS-szel kapcsolatban, hogy miér van rá szükség? Mire képes ez a rendszer, amire a többi Chrome-ot futattató op. rendszer nem? A korábban hallottak alapján a  válasz elég rövid és tömör. A Chrome OS új szolgáltatásai az alkalmazások lapfülei és a panelek. A panelek folyton szem előtt lévő felugró ablakok, a webböngésző felületén. Például a Google Chat, ami végig ott marad a képernyő sarkában, nézzen bármilyen oldalt is a felhasználó.

Az alkalmazások lapfülei (Application tabs), olyan különleges elemek, amik segítségével könnyen hozzá lehet férni a gyakran használt netes alkalmazásokhoz a webböngészőből.  Bármelyik lapfül átalakítható alkalmazásfüllé, egyetlen kattintással. A különbséget az adott alkalmazás logója jelzi a fül címsávjában. Bármennyire is öltetes ez a füles és paneles dolog, önmagában ezek az újítások nem adják el a terméket. Olyan ez, mintha a Mac OS X-t a porgramdookolója a Windows-t pedig a Start menüje miatt vennék az emberek. Több millió ilyen apró és ötletes feljesztésre van szükség ahhoz, hogy megvegyék a rendszert.

Ez nem azt jelenti, hogy a Chrome OS-nek ne lennének értékes szolgáltatásai. Érdemes megemlíteni a beépített biztonsági mechanizmusokat és az automatikus rendszerfrissítő programot a kiválóságok közül. Ugyanakkor ezek nem azok a tulajdonságok, amik a végfelhasználók számára érdekesek. A felhasználók azt fogják kérdezni a rendszerrel kapcsolatban az eladótól, hogy Mitől különleges? Milyen a design? Jelenleg ezekre a kérdésekre csak így lehet válaszolni: "valójában ez csak egy internet-böngésző".

Forradalom? Még nem most.

Összességében tehát a Chrome OS egy izgalmas, de félkész látomás. Noha van benne lehetőség, a világ talán még nem áll készen egy teljesen internet-alapú netbook-rendszerre. Emellett a technológia még nem teszi lehetővé, hogy egy csak Wi-fivel felvértezett netbook használható legyen internetkapcsolat nélkül.

Bár mindezek után nem biztos, hogy az emberek tömött sorokban állnak majd a boltok előtt az első Chrome-netbook megjelenésekor, eljön majd az idő, amikor ez lesz az egyik legjobb választás. Talán hamarabb, mint gondolnánk. Ez a nap persze akkor jön majd el, ha az alkalmazások offline is működőképesek leszek és a felhasználók leszoknak az asztali alkalmazások használatáról. Addig a Chrome csak egy saját korán túlra mutató vízió marad a jövő számítógépeiről.


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.