Regény a Twitteren

balzso


A Twittert eddig is nagyon sok célra használták  (zene streameléstől kezdve a kép- és videómegosztásig) alapvető miniblogos funkcióján kívül. Viszont regényt még nem publikáltak rajta. Eddig.

Matt Stewart író a francia forradalom idején játszódó könyvét publikálja a mikroblog-szolgáltatás segítségével. Vagyis a 480.000 karakternyi regényt adagolja 130-asával (helyet hagyva a hashtageknek is) e felületen. Persze a különleges megoldást a szükség szülte. Ugyanis az író ügynöke a French Revolution című írásnak (ami július 14-én, az esemény 220. évfordulóján került a nyilvánosság elé) nem talált kiadót.

Technikailag nézve úgy működik a folyamat, hogy - az alapvetően előre megírt könyvből - a szerző mondatokat, esetleg mondatfoszlányokat ír ki a Twitteres oldalára. Persze nem saját kezével teszi mindezt, hanem a folyamat automatizált egy program segítségével. Így apránként, de annál érdekesebb módon bomlik ki a regény története.

Joggal feltételezhető, hogy ezt a fajta "szöveg-streamelést" gyakorlatilag lehetetlen követni.  Ezért a szerző honlapján egy viszonylag egységesebb formában visszamenőleg is olvasható a könyv (vagy visszafelé haladva a Twitterén). Stewart számításai szerint kb. 3.700 "csivitbe" fog kiférni a mikroblog felületére a mű.

De miről is szól a könyv? A szerző oldalán olvasható rövid leírás szerint a francia forradalom idején játszódó események középpontjában egy san franciscoi család áll, és a történet a forradalom e felbomlófélben lévő familiára tett hatását írja le. Ha valaki nem képes kivárni míg szépen lassan felkerül a Twitter felületére a mű, teljes hosszában elolvashatja a scribd.com-on.

Bár nem tudni, hogy az írás minősége megéri-e a fáradságot az olvasásra, mégis maga az ötlet jónak tűnik a kiadót nem talált művek megosztására. Lehetséges, hogy a jövőben az írók mikrobologra méretezett regényeket fognak írni, amik csak ebben a formában lesznek értelmezhetők? Ez lenne a könyvkultúrát felváltó új irány?


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.