A jövő számítógépei beszélnek majd álmukban?

balzso

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb hangsúly helyeződik a környezettudatosságra, a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére. Sajnos a számítógép-használattal kapcsolatos napi gyakorlatunk nem fér össze ezzel a környezetkímélő ideológiával. Hiszen a legtöbb gépen éjjel-nappal futnak a  fájlmegosztó-, torrentező-, IM programok. Holott ezek az alkalmazások önmagukban nem igénylik a számítógépek teljes kapacitását, tehát sokat spórolhatnánk a villannyal, ha nem kellene pár százalékos memória és processzorhasználatért akciókészen tartani gépeinket.

Egy hothardware.com-on olvasható cikkben olvasható egy, a probléma megoldására tett kísérlet. Yuvraj Agarwal, egy Kaliforniai állambeli egyetem (San Diego) PHD hallgatója feltalált egy USB-eszközt, aminek segítségével alvó (aka. készenléti) állapotba helyezett gépünkön is futtathatjuk letöltéseinket vagy más, 0-24 órás folyamatainkat.

Az eszköznek találóan a Somniloquy (álomban beszélés) nevet adta. A lényege, hogy egy USB eszközben található egy kis teljesítményű processzor és némi ramot jelentő memória kártya, valamint rendelkezik egy szimpla Gumstix operációs rendszerrel. Amikor a számítógép készenléti állapotba kerül, az „usb-mini-computer” kezd el dolgozni, így a gép nagy teljesítményű processzora és memóriája nem szükséges a munkavégzéshez.  Ugyanakkor a Somniloquy teljesítménye is bőven megfelel arra, hogy egy utorrent vagy egy távoli asztal alkalmazás (remote desktop) elfusson rajta. Az internetelérést pedig a kis eszközbe épített LAN csatlakozó biztosítja.

A Somniloquy 3 verzióban készült el. Az első a fent ismertetett csatlakozós változat, van olyan, ami a számítógépünk internetelérését hasznosítja, valamint van Wi-fis változat.

A tesztek során kiderült, hogy az így futtatott gépek 11-szer vagy akár 24-szer kevesebb energiát fogyasztanak, ami 60-80% energia-megtakarítást jelent. Yuvraj Agarwal saját találmányáról tartott előadásának kivonata itt található (angolul).

 


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.