Telekom Adó? Igen!

isite

Míg a tervezett médiatörvény kapcsán elsőként kritizáltuk az új kormányzat és az új médiahatóság hozzá nem értését. Addig, azt kell mondjuk a Telekom adó bevezetésével egyetértünk. Nem értjük a legnagyobb befizetőnek tűnő Magyar Telekom siránkozását, hiszen ez az adó nem végleges, rövid távra szól és még csak különösebben meg sem terhelné az érintett távközlési szektort. Melyek az érvek mellette?

Vegyük csak a Magyar Telekom példáját: sokan elfelejtik már, hogy a Magyar Telekomban többségi tulajdonrészt szerzett külföldi befektetők valójában igen kedvező áron jutottak a birtokába egy az egész országot lefedő távközlési hálózatnak, amit annak idején nem a cég fizetett, hanem a telefonvonalra éveket váró lakosság és az állam. Gyakorlatilag a Magyar Telekom évtizedekig monopol szerű távközlési szolgáltatója volt Magyarországnak. A távközlési szolgáltatók kalkulációjában legdrágább tényező a végpont és ez a mai napig így maradt. Az a végpont, amely bejut a lakásba, irodákba és intézményekbe. Manapság hol nincsen rézdrót? Ezt annak idején a Magyar Telekom szinte ingyen megörökölte. Kezében ezzel a kinccsel hosszú ideig vissza is élt, évtizedeken keresztül gátja volt az alternatív távközlési hálózatok térnyerésének és ezen időszak alatt olyan extraprofitot volt képes zsebre rakni, amellyel szinte egyedülálló versenyelőnyre tett szert a magyar piacon..

Ezek után továbbhárítani az ügyfelekre? Pofátlanság lenne...

Bár nem mi képviseljük az államot, egy tippünk lenne: amennyiben ezzel fenyegetőzne mondjuk a legnagyobb távközlési cég, akkor én meggondolnám, hogy kiírok egy közbeszerzést az állami intézmények és az állam kezében lévő cégek mobil és vezetékes telekommunikációs szolgáltatásaira, ugyanis ezt a mai napig (bár vannak a piacon sokkal jobb ajánlatok) a Magyar Állam többségében a Magyar Telekomtól veszi igénybe...

Három év nem sok idő egy olyan távközlési cég életében, amelyre a törvény hatálya kiterjed, aki ismeri a telekom piacot az tudja, hogy ezek a cégek más szektor árréséhez képest, jóval nagyobb, mondhatni többszörös profitrátával dolgoznak (még ha a könyvelési tételekből ez nem is olyan egyértelmű). Gondoljunk csak olyan szolgáltatásra, mint pl. az sms, amelynek valójában nulla a költsége vagy nézzen meg valaki egy lakossági mobil szolgáltatási percdíjat kontra valamely cég flotta ajánlatában szereplő percdíjat, aki még nem látott ilyet meg fog lepődni, milyen pofátlan árréssel dolgoznak a hazai piac telekommunikációs cégei.

Mindezzel nem azt mondom, hogy megérdemlik, erről szó sincs, azonban azt gondolom, hogy jóval hatékonyabban is tudnának működni a magyar telekom cég(ek), sokkal kevesebb emberrel és jóval magasabb szolgáltatási színvonal mellett és ehhez a telekom adó csak egy segítő kéz.


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.