South Park és Facebook

balzso

Az Egyesült Államokban tegnap sugárzott South Park rész (14. évad 4. epizód) a Facebookot és a közösségi médiát állítja pellengérre.

A rész története szerint az egyik gyerek szereplőnek, Stannek nincsen Facebook-profilja. Aztán barátai létrehoznak egyet neki meglepetésképpen. Na ekkor kezdődnek a gondok. Saját családján belül és ismerősei között is fontos lesz, hogy kommentálta-e, "lájkolta-e" ismerősei státuszát, trágyázta-e a növényeit Farmville-en.

A másik narratív szálon egy facebook-ismerősökkel nem rendelkező gyerek (innen jön az epizód címe is: "You Have 0 Friends"), amikor végre egy barátra tesz szert a közösségi oldalon (a South Park négy, gyerek főszereplőjének egyike, Kyle megszánja és bejelöli), valós barátként kezeli: elviszi moziba a virtuális ismerőse profillapját (laptopja segítségével), várja, hogy mikor ír valamit az üzenőfalára stb., ahelyett, hogy személyesen találkozna a vele egy kisvárosban élő Kyle-lal.

A rész tehát a közösségi oldalak alapvető paradoxonára mutat rá: vajon valóban barátaink, ismerőseink-e azok a személyek, akikkel nap mint nap érintkezük az internet segítségével, de valóságban nem megyünk el velük szórakozni, beszélgetni? Betokosodó, magának való embereket szül-e közösségi média, vagy csak a kevés szoros kapcsolat mellé sok, hozzánk gyenge szállal kötődő személyt rendel ismeretségi körünkhöz?

Persze túlzás az animációs paródiában megjelenített végletes hozzáállás: nem az jelzi emberekkel való kapcsolatunkat, hogy ismerősünk-e Facebookon (vagy iwiwen, bár az 1 millió főt kitevő faceboookos magyar óta már nem érdemes szemléltetésnek felhozni a magyar oldalt) vagy beírtuk-e profillapunkba, hogy kapcsolatban állunk vele. Utóbbira példa, hogy Stan barátnője féltékenységi rohamot kap, hogy nem látja barátja adatlapján jelölve, hogy járnak (rohama nem teljesen a fantázia szüleménye, ládsd egy korábbi isite-os cikkben). Ugyanakkor e szélsőséges megjelenítés fontos mementoként szolgálhat, hogy ne vegyük túl komolyan és ne essünk túlzásokba a közösségi oldalak kapcsán.

Persze vannak akiknek nincs szüksége figyelmezetésre: a sok Facebookba belefáradt ember olyan csoportokat hoz létre, melyek kifejezik (korábbi?) saját magukra reflektálást: a hogyan "töltsünk" (e szó helyére valami durvábbat tessék képzelni) el az időnket facebook-on és hasonló, az oldal irányában érzett függőség károsságát a maga pimasz módján hangsúlyozó csoport rámutat a felhasználók önértékelő, magukat kívülről látni képes voltára.

A történet további részeiben némi Tron-intertext is bekerül: a majd' 1 millió ismerőssel rendelkező és az állandó szekírozásba belefáradt Stan ("mért nem küldtél mamádnak pacsit facebookon") törölni próbálja profiléját, de beszippantja a facebook Tron-szimile világa, ahol az emberek helyett profilok vannak és a közösségi oldalkon használt "ignore", "like" és harmadik személyű igei alakokat alkalmazzák kommunikációjuk során. A rész végén a valós Stannek meg kell küzdenie elhatalmasodott Facebook profiljával.

A rész még egy közösségi divat-jelenségre is reflektál említés erejéig: az elmúlt hónapok sztárjává lett Chatroulettre. A random-video-chat-oldalon megjelenő perverzek nagy számával eddig is sokat foglalkoztak, de a "ha normális barátokat akarsz először túl kell lépned pár maszturbáló férfit" ("If you want to find some quality friends, you have to wade through all the dicks first." ) talán a legfrappánsabban fogalmazza meg a közösségi média lényegét (sajnos): a valódi lényeghez mélyre kell ásni közösségi oldalak kaotikus és perverz világában.

A rész (angol nyelven) ingyenesen megtekinthető a készítő South Park Studios honlapján.

 


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.