7 kevéssé ismert operációs rendszer

balzso

A legnépszerűbb operációs rendszerek között a Windows-t, Mac OS X-t, vagy a nyílt forráskódú Linux Ubuntu nevű disztribúcióját szokták emlegetni. Az oldalon már korábban is bemutatásra kerültek alig ismert programok, alkalmazások, sőt egy Windows XP külsejű (igaz kínai nyelvű) Linuxis. Most olyan operációs rendszerek kerülnek a középpontba, amelyekről várhatóan nagyon kevesen hallottak. 

1. Slax

slaxSlax egy modern, kis méretű, hordozható és gyors Linux operációs rendszer, modulos kinézettel és igényes megjelenéssel. A kicsiny mérete ellenére a Slax sok előre telepített, napi szinten szükséges szoftverrel rendelkezik, emellett pedig átlátható grafikus felülettel és rendszergazdák számára hasznos helyreállító-eszközökkel is bír. Magyarul is tud!

2. openSUSE

openSUSE

 

Az openSUSE egy ingyenes, Linux-alapú rendszer PC-re, laptopra, szervergépekre hangolva. Lehet vele internetezni, e-maileket olvasni, fotókat nézegetni, irodai munkát végezni, zenét lejátszani, játékot elindítani és sok más érdekességet csinálni. Tartalmazza a GNOMEKDEOpenOffice.orgFirefox, és a Linux-kernel legújabb verzióit és sok más frissítést és javítást. 11.2-es verzójában több mint ezer nyílt forráskódú asztali alkalmazás található. Mindemellett az openSUSE sok szerverüzemeltetéshez szükséges programot és programfeljesztő alkalmazást tartalmaz.

3. ReactOS

ReactOSReactOS egy ingyenes, modern operációs rendszer, melynek küllemét a Windows XP/2003 mintájára írták meg. Adott forráskód nélkül íródott rendszer, ami céljául a Windows NT architektúrjának követését tűzte ki, és a hardvertámogatástól a egészen szoftvertámogatásig ehhez akar hasonlítani. Nem Linux-alapú rendszerről van itt tehát szó és nincs is köze a Unix-hoz. Röviden szólva a ReactOS egy erős és kompakt rendszer, ami a Windows 95 egyszerűségét és a naprakészséget egyesíti, valamint egy erős NT-magra épül, ami a Windows forráskódjának leutánzásával jött létre. Mindez azért érdekes, mert nagyban megkönnyíti az átállást a Windows felhasználóknak, valamint kompatibilitási problémák sem adódnak az ablakos operációs rendszerre írt programokkal.

3. MonaOS

MonaOSMonaOS egy ingyenes, új, kis méretű, nyílt forráskódú operációs rendszer. E tulajdonságait a jólszervezettség is kiegészíti, így programzással és operációsrendszerrekkel kapcsolatos oktatásban fontos szerepet kaphat.

5. FreeDOS

FreeDOSFreeDOS egy ingyenes, DOS-kompatibilis operációs rendszer az IBM-jellegű számítógépekhez. A FreeDOS sok különböző, szeparált, csomagként működő programból áll. E "csomagok" használhatók a teljes FreeDOS Pojectben. Időnként laptopok mellé is mellékenek ilyen rendszert.

6. MINIX 3

MINIX-3MINIX 3 egy új, nyílt forráskódú operációs rendszer, ahol a készítők a megbízhatóságra, a rugalmasságra és a biztonságra helyezték a hangsúlyt. Pár dolgot megtartott a korábbi verziókból, ugyanakkor alapjaiban különbözik tőlük. A MINIX 1-et és 2-t oktatásra tervezték, a MINIX 3 célja viszont, hogy egy komoly operációs rendszere lehessen az erőforrásszegény és beágyazott számítógépeknek valamint olyan alkalmazásoknak, amik megbízható működést igényelnek.

7. Haiku

HaikuHaiku egy nyílt forrákódú operációs rendszer, ami még fejlesztés alatt áll és az átlagfelhasználóknak készül. A BeOS inspirálta Haiku célja, hogy gyors, könnyen használható, hatékony rendszer legyen, melynek kezelése könnyen elsajátítható, mégis erős és kielégíti bármilyen szintű felhasználó igényeit.


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.