3 eszköz a Google Docs-szal való szinkronizálásra

balzso

Google docsAmikor a Google nemrég a Google Docs szolgáltatását on-line tárhellyel egészítette ki, a cég a blogjában azt is megemlítette, hogy bizonyos külső alkalmazások a Docs-tárhely használatát nagyban megkönnyíthetik. Ezen programokkal a felhasználó szinkronizálhatja, valamint áttöltheti a fájljait a Google Docs-ba, anélkül, hogy egyesével kellene azokat feltölteni. Az alábbiakban néhány angol nyelvű, a fentiekben vázolt funkciót betöltő alkalmazás kerül bemutatásra.

1. Memeo Connect

A Memeo Connect egy asztali alkalmazás, mely mind Mac-es mind pedig PC-s (Windows XP-t vagy frissebb operációs rendszert használó) felhasználók számára készült. Segítségével a fájlok mind a számítógépen, mind pedig a Google Docs-ban elérhetővé válnak, mivel a szoftver letölti a Google Docs fájlokat a számítógépre. A Docs-ba való feltöltéskor pedig szimpla drag-and -rop módon át lehet húzni a fájlokat, melyek, ha éppen nincs internet, a következő netkapcsolat létesülésekor feltöltődnek.  A szolgáltatást viszonylag egyszerű kezelni, mivel a dokumentumokat egy jól átlátható keretprogramban jeleníti meg és a Google olyan on-line szolgáltatásait is kezeli, mint a csillagozás, vagy a megosztás.

A Memeo Connect egyik hátránya, hogy nincs benne automatikus szinkronizáció a Google-fiókkal. Vagyis nem figyeli a winchesteren lévő fájlokban bekövetkező változást és így nem frissíti eszerint a Docs-t. Erre a megoldásra szükség lenne a jövőben, ennek ellenére azonban akinek nem hiányzik az állandóan máködő rezidens program, ami frissíti a Docs-fiókját, sok hasznát veheti a Memeonak.


2. Syncplicity

A Syncplicity a Google Docs felhasználóinak lehetővé teszi az on-line fájlokhoz való hozzáférést, e dokumentumok menedzselését, szinronizálását, megosztását és biztonsági mentsét. A szolgáltatás letölthető szoftvere integrálja a magát a Windows Intézőbe, a fájlkezelést megkönnyítendő. Így nem kell új programok kezelőfelületével megbarátkozni, hanem elég a jól bevált Windows-os fájltallózót haszálni.

Memeo Connecttel szemben a Syncplicity-vel lehet permanensen szinkronizálni a fájlokat a Google-fiókkal. Ugyanakor ez a valós idejű fájlkezelés nem csak a Google Docs-szal képes közreműködni, hanem a  Syncplicity saját oldalán létrehozott felhasználói profilba is feltölti a fájlokat. Vagyis nem csak a bármely számítógépről való elérhetőség válik általa lehetővé, hanem e fájlokról több helyre is készül másolat. Másik előnye a Syncplicity szolgáltatásának a "helyreállítás"-funkció ami elhetővá teszi, hogy az on-line tárhelyek segítségével visszavonjuk az egyes fájlokra kimondott törlés-ítéletet. Ezek a véletlenül letörölt fájlok, egy kattintásra helyreállítodnak" a számítógép merevlemezére.


3. Offisync

Az Offisync egy Microsoft Office plugin, ami integrálja a Google Docs-t az Office-csomag programjaiba. Ez nagyon hasznos megoldás azok számára, akik egész mappák helyett csupán egyes fájlokat szeretnének elkészültük után menteni. Miután feltelepült az alkalmazás, az Office-ban egy új menüpont jelenik meg, ahol lehetővé válik a Google Docs fájlok megnyitása, mentése, keresése.

A szoftvernek mind ingyenes, átlagfelhasználóknak készült változata, mind pedig, üzleti verziója is van. Utóbbi ugyanezeket a funkciókat még a Google Sites-szal, a Google weblapépítő szolgáltatásával való integrációja, egészíti ki, ami így a SharePoint egy könnyebben kezelhető alternatíváját szolgáltatja.


Ezen eszközök segítségével a felhasználók könnyen helyezhetnek át a számítógépükről anyagaokat a Google Docs "felhőjébe" Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy nem csak a Google-nek van ilyen on-line irodai szolgáltatása. A Zoho, Adobe, ThinkFree, és még sokan mások  (pl.: Dropbox) is alternatívaként jöhetnek szóba. Emellett az Office Live-val a Microsoft maga is ajánl on-line mentési lehetőséget.


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.