Twitter és a nyelvek

balzso

Hogyan lehetne jól magyarra fordítani a Twitter “What are you doing?” jelmondatát? Ez érdekli a Twitter alapítóit is, mivel jelentkezőket keresnek a népszerű mikroblog idegen nyelvekre való átültetéséhez, hogy a jelenleg két (angol és japán) "nyelvvizsgával" rendelkező oldal a lehető legtöbb nyelven kommmunikálhasson felhasználóival.

A munka némileg hasonlít a Facebook közösségi fordítási akciójához, aminek segítségével ma már több mint 70 nyelven (köztük latinul is!) "beszél" az egyik legnépszerűbb közösségi site. Kezdetben csak a négy, a világon a legtöbb ember által beszélt idegennyelvre (francia, olasz, német, spanyol) való fordítás a cél, de később szeretnék az "Arckönyvhöz" hasnolóan a lehető legtöbb nyelven elérhető tenni a mikroblogot.

A Twitter blogjában így írnak a fordítási akcióról:

"We are inviting a small group of people to become volunteer translators at first. As more folks volunteer, the translation suggestions should accumulate faster and we’ll have enough material to respond by making Twitter available not only in English and Japanese but also French, Italian, German, and Spanish. We will distribute the translations to Twitter platform developers making it easier for them to offer multiple language support as well."

"Először is csak kevés embert várunk jelentkezőként a feladatra. Ahogy egyre többen jelentkeznek a fordításra, egyre több javaslat érkezik majd, és lesz elég anyag ahhoz, hogy a Twitter ne csak angolul és japánul, hanem franciául, olaszul, németül és spanyolul is elérhetővé váljon. A fordításokat továbbítjuk majd az oldal fejlesztőinek, ami által könnyebbé válik a Twitter többnyelvűvé tétele."

A Twitter egy korábban sikerre vitt receptet alkalmaz, ugyanis a Facebook is a fordítási projectje miatt tudta nagy mértékben növelni felhasználói számát. A fordításra jelentkezett felhasználóknál egy kis alkalmazás jelenik  meg a Twitter oldalukon, melyen keresztül postolhatják a központ felé fordítási javaslataikat.

 

http://twitter.com/

 

Reméljük már nem kell sokat várni, hogy a kismadaras mikroblog magyarul is tudjon és legyen egy bevett és kanonizált megnevezése a "tweetnek" , "retweetnek" és hasonló fogalmaknak.


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.