Google és a közösségi web: Sidewiki

balzso

A Google újabb lépést tett a web közösségivé tételére. Természetesen ezt a lépést le is fordította algoritmussá. A keresőcég nemrég jelentette be és indította útjára új szolgáltatását a Google Sidewiki-t, ami egy Firefox- és MS Explorer-kiegészítő és segítségével lehetővé válik egy oldalablakban a világ bármely honlapjának kommentelése.

Az e kiegészítővel rendelkező felhasználók könnyedén megírhatják véleményüket az egyes honlapok Sidewiki-s diskurzusába. Ugyanakkor nincs új a nap alatt: hasonló szolgáltatásokból nagyon sok van, mégis a Google kiegészítőjének kölünlegességét annak algoritmusa adja.

 

A keresőóriás leírása a Sidewiki technikai hátteréről eléggé tömör. A kiegészítőről a következő olvasható a Google Blogján:

“A Sidewiki feljesztésekor szeretünk volna biztosra menni, hogy a felhasználó először csak a kommentelt holnap tárgyához legszorosabban kötődő hozzászólásokat látja. Keményen dolgoztunk azon, hogy kitaláljuk, mely írásoknak kellene a lista tetején lennie és melyik lenne a legjobb mód a hozzászólások rendezésére. Tehát ahelyett, hogy a legújabb kommentek sorakoznának az élen, rangsoroljuk a Sidewiki-írásokat egy olyan algoritmus felhasználásával, ami előrébb helyezi a hasznos, érdekes írásokat. A helyezés függ a reakcióktól, a korábbi írások minőségétől és további tényezőktől.”

Tegyük tisztába a dolgot: nincs ebben semmi újdonság. Elég sok hasonló alkalmazás kínálkozik a mindenhova kommentelés igényének kielégítésére (AddATweet és  Kutano többek között), de a Google kiegészítőjével a megjelenő írások és azok sorrendje eltérő lehet. Végezetül íme egy videó, ami szemlélteti az alkalmazás használatát:

 


 


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.