Félelmek Google Chrome OS körül

balzso

A Google-blogon olvasható július 7-i  bejegyzés szerint a keresőóriás operációs rendszert fejleszt. Nem is akármilyet: olyat, ami legjobban kihasználja az internet adta lehetőségeket. Ezért főként (kezdetben) nettopokra lesz optimalizálva. Emellett ingyenes és nyílt forróskódú lesz a Chrome OS. Ahelyett, hogy saját véleményemet írnám le (amit biztos leírt már valaki valamelyik másik blogon), inkább néhány érdekesebb, témába vágó írást veszek szemügyre. Ezek nem maradéktalanul osztják az általánosnak vehető optimista vélekedéseket.

Amit a Google a Microsofttól tanulhat

A fenti címmel olvasható egy írás az eweek nevű portálon. A cikk írója szerint maradjon mindenki a saját szakmájánál. Véleménye szerint más dolog létrehozni egy webböngészőt és más írni egy operációs rendszert. Nagyon sok buktatóval és sikertelenséggel járt még a Microsoftnak is ez az üzlet (a példaként felhozott Microsoft Bob, WinFS, és Cairo mellett azért érdemes  a Vistát is megemlíteni), pláne egy új belépőnek, aki eddig ezzel a témával még nem is foglalkozott. A pesszimista jóslat egyik okaként említi még (teljesen jogosan) az emberek lustaságát a váltásra, hiszen minek cserélné le az évek óta használt Windowst egy átlagos felhasználó egy hirtelen jött újra, amivel még meg kellene barátkoznia?

10 dolog, amiért majd' megöl a kíváncsiság

A ReadWriteWeb számítógép-használattal kapcsolatos általános kérdésekre keres választ  a Google OS kapcsán. Többek között, hogy mit tesz majd a kaliforniai cég rendszere offline üzemmódban? Hiszen nem csak netből áll a világ, és ha minden az interneten van, akkor semmire nem lesz jó egy ilyen szoftverrel felvértezett gépezet?

A következő (poétikai?) kérdés, hogy mi lesz az operációs rendszerekben elengedhetetlen programokkal? Például a Photoshoppal? Na persze jöhet a kekeckedés, hogy ki akar nettopon Photoshopot? Na jó, de várhatóan a Google OS nem marad meg örökre a nettopok szintjén és akkor erre a kérdésre is választ kell találni.

A következő kérdés így hangzik: mennyibe kerül majd a Chrome OS-szel árult nettop? Ez természetesen a rivális Windows-zal forgalmazott gépekkel összehasonlítva nyer értelmet. Továbbvive a dolgot: lesz-e annyira olcsó, hogy megérje inkább Google matricás nettopot venni? További kérdés még, hogy lesz-e nem Google programozta alkalmazás (ún. Third-party application), vagy csak a keresőcég szoftvereit lehet majd használni?

Mi lesz a driverekkel? A számítógépes világ egyik legnagyobb problémája, amire még nem szültetett 100%-os megoldás, hogy minden hardver passzoljon az aktuális szoftverrel. A legtöbb számítógépen akadnak gondok bizonyos perifériák illesztőprogramjainak kompatibilitásával. Képes lesz-e ezt a gondot orvosolni a Google-rendszer?

Firefox futni fog-e a Chrome OS-en, vagy őket is perlik majd, mint a Microsoftot a jó öreg Internet Explorer miatt? Megszakad-e az Apple és a Google jó kapcsolata? Ha a Linux nem képes eladni a nettopokat, a Google neve miért lenne erre képes? Lesz vállalati verzió? A nyílt forráskód azt jelenti, hogy a közösség írja szoftvert?

Kemény kérdések ezek és lehet, hogy azt jelzik, mennyire elhamarkodott kijelentésről van szó (ti.: a  Google op. rendszert csinál). Vagy azt mutatják, hogy mennyire nem értjük, mit akar a cég ezzel a lépéssel?

Öt ok, ami miatt bukás lesz

Talán az egyik leg borulátóbb cikk olvasható a PCWorld oldalán a témával kapcsolatban. A következő öt indok lehet az esetleges kudarc oka:

1. A netbook még nem a világ

Jelenleg csak kis részt tudhat magáénak az eladásokból a nettopok forgalmazása. Azon is a Microsoft uralkodik szoftveres tekintetben. Meg a korábban már említett hozzáállás is idetartozik a cikk írója szerint: Miért cserélné le valaki jól ismert, bejáratott rendszerét egy új és ismeretlen szoftverre?

2. A Microsoft keményebben játszik

Ha van egy kis esze a redmondiaknak, akkor ők is ingyenessé teszik a Win7 netbookos változatát. Erre nehéz bármit is lépni...

3. Google Docs fejlesztésre szorul

Hiába izgalmasak a Google alkalmazásai, azért még nem tudnak annyit, mint feltelepítős vetélytársaik. Szóval itt is sok dolgot kell még orvosolni.

4. A Chrome nem "igazi" op. rendszer

Attól még, hogy a Chrome mögé bujik, nem lesz egy szoftver oprációs renszer. Legjobb esetben egy lesz a sok Linux-változat közül. Várhatóan nem ezt szeretné elérni a Google.

5. Kompatibilitási problémák

A korábban is emlegetett driver-probléma, kiegészítve némi fájltípus  problémával. Szerkeszthetek-e  doc-ot a Chome-ban?

Remélem a fenti cikkekkel  sikerült rávilágítani a probléma bonyolultságára. Persze, jöhet a hurrá-optimizmus és érdemes is bizakodni, hiszen amit a Google eddig létrehozott az tényleg minőségi, kreatív és felhasználóbarát. Ezért van félelem a levegőben, hogy a sokak által kedvelt cég nehogy baklövést kövessen el.


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.