Samsung Galaxy Spica - teszt

isite

Samsung Galaxy Spica - életem a zsebemben

Samsung Galaxy Spica tesztEgyre okosabb telefonok kerülnek ki az üzletek polcaira, sőt, az utóbbi időben már nemcsak maguk a készülékek, hanem azok operációs rendszerei is harcba szálltak egymással - és a vásárlók pénztárcájáért. Mit tud a ma már kártyafüggetlenül kb. 50.000 forintért elérhető, a Google-hez köthető Android operációs rendszert használó Samsung Galaxy Spica? Kinek éri meg megvenni?

Bár hivatalos kutatások - egyelőre - nem támasztják alá, az utóbbi időben mintha két új, markánsan különböző felhasználó réteg jelent volna meg a mobilok piacán. Az egyik csoport már visszatért az alapokhoz, és a legegyszerűbb, kizárólag telefonálásra és sms-küldésre képes készülékeket keresi, mások pedig éppen a mindentudó, tetszés szerint bővíthető, testre szabható okostelefonokat részesítik előnyben - melyek mai tudásuk alapján bizonyos felhasználói körnél már a netbookot is tudják helyettesíteni. Ez utóbbi készülékek közé tartozik tesztalanyunk is, mely röviden: jó, bővebben nagyon jó - egy baja van csak: nehéz letenni.

Bármihez jól áll

Furcsa módon bizonyos körökben ma már az is fontos a készülék kiválasztásakor, hogy meg lehet-e vele jelenni - ma már nem csak üzleti körökben számít cikinek a sokféle színben villogó, bohókás formájú készülék, melyeket milliószámra ontottak magukból a gyárak annak idején, a letisztult trendet követő világban egy okostelefonnak is visszafogottnak, ám mégis áramvonalasnak kell lennie, mely éppúgy megállja a helyét egy üzleti tárgyaláson, mint mondjuk az étteremben az asztal jól látható pontjára helyezve.

Ebből a szempontból a Samsung készülékére nem lehet panasz, a designban voltaképpen nincs semmi különleges, de mégis sikerült elegánsra tervezni a formát, a kéthetes teszt alatt több üzleti tárgyaláson is érdeklődő pillantásokat váltott ki a készülék (ami különösen nagy eredménynek számít akkor, amikor szinte minden híradás a konkurens márka okostelefonjának új kiadásáról szól).

A készülék mérete is optimális, bár az első órákban még keresni kellett a fogást - ez azonban inkább csak a sokkal kisebb méretű telefonról átállóknak okozhat minimális problémát. A
gombok elhelyezkedése felhasználóbarát, az oldalsó gombok is jól kezelhetőek - bár a mindennapos használat során viszonylag ritkán van szükség ezek nyomogatására, hiszen ez a telefon is érintőképernyős.

Samsung Galaxy Spica mobil teszt

Egyet jobbra, egyet balra

Az érintőképernyő aránylag könnyen és jól kezelhető, bár nem árt az elején egy kicsit gyakorolni, a menü és a három főképernyő tologatása közben a kezdő felhasználó könnyen rányomhat egyik-másik ikonra, ez azonban nem kifejezetten a Spica, hanem a technológia sajátossága - talán nem véletlen, hogy számos alkalmazás létezik az Android operációs rendszerhez fejlesztett szoftverek bázisaként működő Marketen a véletlen nyomással elkövetett telefonhívások megakadályozására.

A készülék képernyője szinte minden húzásra, nyomásra, klikkelésre azonnal és (köszönhetően a házban dolgozó 800 Mhz-es processzornak) rendkívül gyorsan reagált, a teszt alatt egyszer sem
tapasztaltuk a korábbi okostelefonoknál tapasztalt hosszas gondolkodást például egy alkalmazás elindítása, vagy az sms-ek listájának beolvasása esetén.

Ha valakinek azonban mégsem fekszik az ujjal húzogatás-tologatás-klikkelgetés (bizonyos weboldalak esetén a kis méret miatt egyes menüket nehéz eltalálni), annak jó hír lehet, hogy a
készülék a funkciógombokkal és kielégítő módon vezérelhető, bár szöveget begépelni mindenképpen a képernyőn kell: függőleges helyzetben könnyű melléütni, azonban ez a készülék is tudja forgatni a képet, így vízszintesen már kényelmes billentyűzet áll rendelkezésre.

A felhasználó fejével

A készüléken talált Android operációs rendszer magyar nyelven kommunikál a boldog tulajdonossal, a menüpontok és az alkalmazás-ikonok eléggé egyértelműek, eltévedni még akkor sem nagyon lehet, ha valaki soha nem találkozott sem az Androiddal, sem pedig érintőképernyős készülékkel, de még egy használati utasítással sem - a napi használat alatt minden funkció könnyen és gyorsan megismerhető. A magyar nyelvi megfogalmazások 98%-ban tökéletesek, sőt néhol még akaratlanul humorosak is: az első hajnali ébresztéskor például boldogan fedezheti fel a telefon gazdája a
jól ismert szundi mellett az „elutasít" lehetőséget.

Általánosságban az Andorid szinte minden olyan funkciót hoz, és jól kezel, mely egy okostelefontól elvárható, ide értve a fotók könnyű és gyors kezelésétől kezdve az igen nagy tudású telefonkönyvön át egészen a fejlett szervező-funkciókig tart szolgáltatások tömkelegét - a fejlesztési lehetőségeknek és a telefon teljesen saját képre formálásának szinte semmi nem szab határt, a már fentebb említett Market nevű szoftverbázison - mely egy gombnyomással elérhető - hasznos segédprogramok ezrei várakoznak arra, hogy igény szerint a készülékre kerüljenek.

Bár a pluszban telepíthető szoftvereknek még a kivonatos felsorolása is meghaladja a cikk kereteit, meg kell jegyezni, hogy az időzíthető SMS küldő program igen hasznos szolgálatokat tud tenni, de létezik szoftver kellemetlen randevúk esetére is (egy előre programozott sms-t küld vagy hívást jelez tetszőleges számról) - alig lehetne olyan felhasználói igényt felsorolni, melyre az Android Market nem nyújt ingyenes megoldást.

Kandi kamera

Az obligát funkciók (feloldó minta, telefonzár) probléma nélkül működnek - melyek használata egy ilyen tudású (és tudásbázisú) készülék esetén nem felesleges óvatoskodás, mivel igény
szerint a teljes levelezés, webforgalom, csevegés és a közösségi portálokon történő aktivitás is intézhető a készülékkel, nem árt illetéktelenek elől védeni ezeket az információkat - nem beszélve a hétvégi bulin készült, talán nem feltétlenül a széles nyilvánosságnak szánt fotókról.

Utóbbival kapcsolatban sem kell egyébként szégyenkeznie a készüléknek, a 3.2 megapixeles kamerával használható képeket lehet készíteni, a vezérlő szoftver is viszonylag jól használható, a tömegigényeknek megfelelő minden funkció benne van, alapszintű (házi felhasználásra való) videofelvételek készítésére is alkalmas a telefon.

Az elkészült képek tucatnyi helyre megoszthatók, feltölthetők, továbbküldhetőek - legyen szó akár egy sima SMS-ről, akár a Facebookról vagy a Gmail-ről, így az erre fogékony felhasználók
akár valós időben is tudósíthatnak életük minden rezdüléséről (a készüléken egyébként erre külön alkalmazás is található).

 

Internet, a mobilok benzinkútja

Okostelefon internet nélkül olyan mint a vőlegény szerszám nélkül - hangozhat a mondás a XXI. században, nem minden alap nélkül. Bár a Samsung készüléke alapvetően netkapcsolat nélkül is
jól használható és kielégítő a tudása, az igazi felhasználói élményt akkor lehet elérni, ha a készülék fel tud csatlakozni az internetre - onnantól kezdve gyakorlatilag zsebnotebookként használható. A telefon WiFi érzékenysége nagyon jó (olyan hálózatokat is megtalált, melyekről korábbi eszközeink még csak tudomást sem vettek), a csatlakozás - amennyiben van szabad hálózat -
pillanatok alatt lezajlik, a jelet nem dobja el.

Macerásabb egy kicsit a helyzet, ha 3G/HSDPA kapcsolatot kell igénybe venni - noha a Spica ezt is jól kezeli, ám ilyenkor nem árt a Marketről feltelepíteni egy adatforgalom mérőt, elég könnyű
ugyanis véletlenül fennmaradni a neten, ami különösen külföldre utazáskor okozhat problémát. Noha az erős EU nyomásnak engedve a mobilszolgáltatók automatikus korlátozásokat vezettek be, a menüben található adatroaming-tiltás opciót érdemes mindjárt az elején kipipálni, egy külön letölthető kis alkalmazással pedig a belföldi csomag-alapú forgalom is bármikor blokkolható.

Forog az idegen

A készülék egyik extrája, hogy beépített GPS vevővel is rendelkezik, melyhez több promócióban is teljes értékű navigációs szoftvert kínálnak - bár ennek hiányában a Google Maps-al is el
lehet boldogulni, azonban ilyen esetben is érdemes figyelni az adatforgalomra. A beépített GPS érzékenysége jó, az autóban használt hagyományos készülékkel ellentétben bizonyos esetekben zárt térben is talált jelet, kézi navigációra mindenképpen kompromisszumok nélkül alkalmazható. Autós navigációnál a hang alapú irányítást érdemes előtérbe helyezni, mivel a relatív kisebb képernyőméret miatt a vizuális élmény vezetés közben nem élvezhető 100%-osan.

A Samsung Galaxy Spica egy jól összerakott, felhasználóbarát és könnyen kezelhető operációs rendszerrel ellátott, széles kör számára hozzáférhető és elérhető „népi okostelefon", mely tudása és kialakítása alapján vélhetően szinte mindenkinek nélkülözhetetlen társsá válik az életben - mindez ráadásul elérhető áron vásárolható meg. Talán az angolul még alapszinten sem beszélőknek (az Android Market miatt), illetve az internet
szolgáltatásait egyáltalán nem használóknak érdemes egy másik modellt választani a Samsung kínálatából, hiszen a készülék az internetes alkalmazásokkal használható ki teljes mértékben.

A részletes technikai paraméterek itt olvashatóak el.

Kontra:

(1) az Android operációs rendszer teljes körű használata igényel némi megszokást. A rendszer az SMS üzeneteket is a Google Mail szolgáltatásban már megszokott „thread-view" nézetbe rendezi, akkor is, ha azok tartalma egyáltalán nem kapcsolódik egymáshoz, így előfordulhat, hogy a hagyományos üzenetolvasási módszert követve 1-1 SMS-t csak később veszünk észre.

(2) Egyes alkalmazások elég nehézkesen, vagy szinte egyáltalán nem zárhatóak be (ilyen például a beépített böngésző is), a gyakorlatlan felhasználó számára nem mindig átlátható, mi fut
és mi nem, hacsak meg nem nézi az erre készült külön menüpontban. A Marketről letölthető „Task killer" alkalmazások jó szolgálatot tehetnek.


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.