Samsung N210, Samsung R528

isite

Stílusos testvérpár – Samsung N210 és R528

2010-től már Magyarországon is elérhetőek a Samsung netbookjai, és notebookjainak új szériái, teszteltük, mit tudnak a távol-keleti gyártó termékei. Nem csalódtunk.

Egyre több olyan felhasználó létezik világszerte, aki nehezen bírja ki számítógép nélkül, még akkor is, ha éppen otthonától, vagy munkahelyétől távol van. Nem csoda, hiszen manapság szinte mindent on-line intézünk, sőt sokaknak már a személyes kapcsolatrendszere is áttevődött a közösségi portálokra és a chatprogramokra. Otthonra tehát egy erős gép kellene, viszont kellene egy könnyen hordozható utazó is – van erre megoldás?

Samsung N210
Van, mégpedig a Samsung N210-es netbook, és az R528-as notebook képében – akik ideális párost alkotnak a legkülönfélébb felhasználói igények kielégítésére. Az, hogy egyre több laptopot adnak el, persze nem újdonság, az áruházakban már néha csak mutatóban lehet asztali gépet kapni, a második-harmadik gépnek alkalmas netbookok viszont csak az elmúlt időszakban kezdték meg pályafutásukat. A két gép beszerzésének az a nagy előnye is megvan, hogy tulajdonosuk minden alkalomra a megfelelő felszereléssel tud készülni, így nem érheti meglepetés.

N210 – tudás a kézitáskában

Nem nagyon láttunk még ilyen terméket a Samsungtól (a hivatalos bemutató február 16-án volt), mert a teszt eredménye és a termék tulajdonságai alapján valószínű, hogy nagyon népszerű lesz mindkét gép. Ráadásul szinte egyedülálló módón 12 órás üzemidőt biztosító akkumlátorral érkezik (ami kétségtelen felüdülés volt azokhoz a régi notebookhoz képest, melyek néha már 30-40 perc után megadják magukat hálózati áram hiányában).

Samsung N210


Netbooktól az ember nem vár túl nagy teljesítményt, különösen nem a sorozat első darabjaitól – hiszen ezek a gépek első körben nagyjából arra készültek, hogy a boldog tulajdonos otthonán kívül (vagy éppen belül, akár az ágyban) hozzáférjen a levelezéséhez, tudjon böngészni a neten, illetve közepesen bonyolult feladatokat végezzen el az irodai programcsomagokkal.

Elegáns és élvezhető

Ennek ellenére jól teljesít a gép nemcsak a standard felhasználási területen, hanem multimédia-fronton is, a Youtube videók, illetve a különféle on-line tv-műsorok gond nélkül élvezhetőek, a hangszóró egy kicsit halkra sikerült, nem árt a fejhallgató csatlakoztatása. Beledugni szerencsére elég sok mindent lehet: 3 USB, egy LAN, egy fejhallgató ki, illetve egy mikrofon bemenet áll rendelkezésre – ez a mindennapi használathoz bőségesen elég. A touchpad fergetegesen jól sikerült, egyetlenszer sem történt „nem kívánt” klikkelés, vagy lapgörgetés, pontosan annyira érzékeny, amennyire kell.

Ismerkedéskor tehát korlátozott tudással rendelkező „rohangálós” gépre számítottunk, de megint kiderült, hogy a látszat csal. Az N210-esben elsőként az elegáns design vonzza a figyelmet – még a legrosszabb indulattal sem lehetne azt mondani a masinára, hogy ez egy női, vagy gyerekgép – ellentétben néhány konkurens termékével. Az egyedinek számító „kristálymintázatú” design az egyik legjobb volt azok közül a netbookok közül, melyekkel mostanában találkoztunk.

Társ a mindennapokban

Az N210-est kivitele és funkciója gyakorlatilag multifunkciós felhasználásra teszi alkalmassá: ezzel a géppel bárhol meg lehet jelenni, bárhol ki lehet tenni az asztalra, és bármilyen korosztály használhatja – még üzleti környezetben is megállja a helyét, a gyakori utazók nélkülözhetetlen társa lehet.

Ennek megfelelően nincs gond a mindennapos cipeléssel sem – mind női táskákban, mind pedig a férfiaknál divatos vállon átvetős táskákban, vagy hátizsákban is jól érzi magát az N210-es, gyakorlatilag alig lehet észrevenni, hogy nálunk van. Amikor a helyzet úgy hozza, pillanatok alatt indul, nem kell hosszú kínos perceket várni az operációs rendszer elindulására, a telepített segédprogramok pedig különösen hasznosak: lopás esetén például meghatározható a gép helye, és titkosíthatóak rajta az adatok ( apró üröm az örömben, hogy Magyarországon sajnos még nem indult el a szolgáltatás, ez nem a Samsung hibája a szoftver gyártó cég ugyanis még nem terjesztette ki erre a régióra a szolgáltatását). A Samsung további extrákat is mellékelt: a WLAN csatlakozás néhány másodperc alatt megoldható, illetve könnyen és felhasználóbarát módon csatlakoztatható a kis netbook az otthoni számítógéphez.

Konfiguráció: Intel ATOM N450 (1.66 GHz, 667 MHz, 512 KB) - 1 GB (DDR2 / 1 GB x 1) - 10.1 colos WSVGA (1024 x 600), nem tükröződő, LED háttérvilágítás - Intel GMA3150 (Integrált grafikus mag) - Digitális LiveCam - 1.34 kg (akkuval)

Hordozhatót csak komolyan – az R528

Az említett otthoni számítógépnek pedig ideális a Samsung nagyobb kategóriájú modellje, az R528-as, mely szintén gyönyörű, vörös kivitelben érkezik, belül pedig nagyon elegáns, de mégis visszafogott színvilággal (alu-fekete) köszönti tulajdonosát. Ez a gép is bármilyen környezetben megállja helyét, a legelegánsabb szálloda halljában, vagy éppen egy sorsdöntő üzleti megbeszélésen is teljesen nyugodtan meg lehet vele jelenni.

A gépet alaposan megizzasztottuk, készültek rajta sokszázezer adatsorból felépülő Excel-táblázatok, animációkban és videó bejátszásokban gazdag prezentációk, valamint különféle adatbázis műveletek – egyetlen egyszer sem szembesültünk lassulással, ugyanígy problémamentes volt az SD, illetve a HD video tartalmak lejátszása, megtekintése – sőt közepesen bonyolult video szerkesztési műveleteket is lassulás nélkül lehetett végezni rajta.

Samsung R528


Semmi diszkomfortérzés

A billentyűzet és a touchpad ennél a gépnél is – hasonlóan az N210-es kistestvérhez – átlagon felüli, teljes mértékben kézre áll minden, gyakorlatilag még „megszokási” időre sem volt szükség a gép használatához. A divatnak megfelelő 15,6 collos, 16:9-es monitor ugyan tükröződik, ám nagyon szép, részletgazdag képet ad.

A bővítési lehetőségek tekintetében sem kell az R528-asnak szégyenkeznie: 3 USB, WLAN, monitorkimenet, fejhallgató, mikrofon, HDMI csatolók találhatóak az oldalán logikus elrendezésben, valamint a ma már egyre fontosabb kártyaolvasót sem kell nélkülözni. Ha valamit csatlakoztatni akartunk, nem kellett sokáig keresni a helyét (pl. ahogy egyes rossz példákban már láttuk, a gép alján(!)), minden teljesen egyértelmű volt.

Ereje teljében

Pozitívan értékeltük, hogy ez a gép is 3 Gb memóriával érkezett – nagyon sok olyan gépet próbáltunk már, ahol az alacsony ár érdekében a gyártók a memórián spóroltak, aminek szinte mindig az lett a következménye, hogy a gépen futó alkalmazások sebessége egy idő után élvezhetetlenül alacsonyra csökkent- az R528-asnál ilyen problémát nem tapasztaltunk, pedig bőségesen elláttuk erőforrásfaló alkalmazásokkal . A 320 Gb méretű háttértároló bőségesen kielégíti napjaink átlagos adattárolási igényeit.

Nincs szégyenkezni való a hang és kép terén sem, a HD audió hang, illetve a grafikus kártya is kiválóan teszi a dolgát – korábban egyes felhasználói körökben éppen emiatt óvakodtak a laptopoktól, ma már azonban egyre több televíziós stábnál, illetve videóstúdióban is lehet ilyen kategóriájú géppel találkozni.

Extrák sora

A gyártó specifikációja szerint „ez a hordozható számítógép valóban minden szempontból kiváló értéket képvisel. A készülékház borítása ellenáll a karcoknak és az ujjlenyomatoknak, ráadásul a megjelenése is stílusos.” – ami valóban így van, de azért az ujjlenyomat itt-ott meglátszik a házon, bár kétségkívül könnyen eltávolítható. Mivel általában a drága laptopokat éppen a fenti sérülések elkerülése miatt szokták óvni a mindennapos intenzív használattól, ez a tulajdonsága tovább növeli versenyelőnyét az R528-asnak.

Erről a gépről sem hiányzik az AnyPc, a FailSafe és a Samsung Recovery Solution – az első alkalmazás az internetre, vagy hálózathoz, illetve egy másik számítógéphez történő csatlakozást teszi gyerekjátékká, a második lopás ellen, illetve az adatok zárolására és titkosítására jó megoldás, a harmadik pedig esetleges adatvesztés esetén válik nélkülözhetetlenné.

Bár kevés Samsung note- és netbook volt idáig a kezünkben, az elmúlt időszak tesztjei után ki lehet jelenteni, hogy nem csalódtunk – különösen ebben a párosításban a két berendezés kompromisszumok nélkül mindenfajta, számítástechnikával kapcsolatos igény kielégítésére alkalmas – aki ezeket a gépeket választja, mind ár/érték arányban jól jár, és hosszú ideig nem lesz problémája gépeivel.

Konfiguráció: Intel® Pentium Processor T4400 (2,20 GHz, 800 MHz, 1 MB) - 3 GB (DDR3 / 1 GB x 1 + 2 GB x 1 ) - 15,6" LED HD (1366 x 768) 16:9 - 320 GB (5400 rpm S-ATA) - Web Camera – 2,5 kg.


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.