Fikablogok: amiről csak kevesen írnak

isite

fika blogok: napiszar,  puruttyaA 2009-es év nem pusztán a közösségi médiáról, a web2-ről és a válságról szólt szinte a semmiből nőttek ki a fiatalok jelentős részét megmozgató online média termékek. A legtöbb esetben mindenféle komoly piaci szereplő, szakmai vagy pénzügyi befektető nélkül, egyszerű hobbi siteok lettek napi szinten több százezres tömeg népszerű oldalai, amit mára nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ezen oldalak népszerűségének növekedése miatt az oldal szerkesztőinek a felelőssége is megnőtt, hiszen véleményformáló erejük révén a megjelent cikkek napi szinten több százezer fiatalt befolyásolnak.
A két legnagyobb „fikablog”: a Puruttya és a Napiszar főszerkesztőjével (Soros György (S.Gy) és Captain Anus (C.A.) készítettünk rövid tényfeltáró riportot:

Mikor indítottad el a site-ot és számítottál-e ekkora sikerre? 
S.Gy. : A blog csak poénból indult, a haverok szórakoztatására, álmomban nem gondoltam volna, hogy ilyen soka fogják olvasni nap, mint nap.
C.A. : Az oldalt nem én indítottam, de a kezdettől figyelemmel kísérem. Akkoriban szerintem senki sem sejtette, hogy ekkora lesz a nézettség, illetve a siker. 

Naponta hányan látogatják az oldalt? (napi egyedi látogató)
 
S.Gy. Naponta 50,000 egyedi látogató röhög, sír vagy épp borzong azon, hogy milyen marhaságokat teszünk ki a blogokon, ez ugyanis az együttes látogatottságunk az összes bloggal.
C.A. : Naponta több mint 120.000 egyedi látogatónk van. Néha fel sem fogom ezeket a számadatokat. Nem egyszerű ennyi olvasó igényeinek eleget tenni. 

Kb. hányan csináljátok jelenleg, hány szerkesztő van?
 
S.Gy. : Túl sok és mégis túl kevés. Kevés az elhivatott megbízható szerkesztő.
C.A. : Jelenleg Teriblek kollega és én nyomjuk a szart, de már az új szerkesztők beavatása is folyamatban van, csak kevés hozzá a vazelin. Eheheee. 

Ekkora nézőközönségnek posztokat írni felelőséggel jár, volt-e már olyan posztod amit kitörölnél az életedből?
Érzel-e felelőséget az iránt amit csináltok?
Van-e célod vele vagy csak hobbi és szórakozás? 
S.Gy. : Lehet felelősséggel jár ennyi embernek posztolni, viszont tudni kell a dolgot kezelni, azaz az én esetemben leszarni. Engem totál nem érdekel, hogy ki lesz öngyilkos egy poszt hatására, vagy csinál valami irdatlan baromságot, mert nem érzi esetleg a „vagdosd össze magad pengével” posztban az iróniát. Aki hülye haljon meg.
Cél? Totális világuralom az emberek teljes elbutítása által.
C.A. : Igen, volt. Néha kicsit elszaladt velünk a ló és olyan illető is kikerült aki nem passzolt az oldal profiljába. Ő inkább a Puruttyára való volt J
Nem hiszem, hogy felelőséggel tartozunk. Mi csak azt az oldalát mutatjuk az internetnek amit kevesen ismernek, nem látnak, vagy csak nem akarnak észrevenni. A képeink nagy része közösségi oldalakról van. Nem mi gyártjuk őket, hanem adottak. 
A mai fiatalság totál elferdült. Fasszal, puncival, droggal, csövesekkel, pénzzel pózolnak, rajoskodnak és emóskodnak. Hatféle színű a hajuk és több fém van az arcukban mint a Terminátornak.
Lehet én vagyok maradi, de ez szerintem nem normális. És szerencsére a célközönségünk nagy része is így gondolja.
Van célunk, de inkább hobbi! Hiába nyitjuk fel pár ember szemét, hülyék mindig lesznek. Épp ezért nem is lehet 100%-osan komolyan venni ezt az egészet. 

Három legviccesebb, legsikeresebb vagy legérdekesebb, legnagyobb visszhangot poszt 2009-ben? 

S.Gy. : Kinek mi a sikeres? Talán az, amikor a még ki sem hűlt Albert Györgyit aláztuk halála napján? Vagy amikor a gazdasági válság kezdetén arra uszítottunk, hogy mindenki omlassza össze bankrendszert, és döntse totális káoszba és anarchiába a világot? Esetleg az amikor Kiszel Tündének elküldtük egy hajléktalan szaros alsógatyáját, amit még pluszban le is hugyoztunk? Esetleg Az a videónk, amikor egy srác egy doboz cigiért megivott három liter tejet, amit kihányt, és amit a haverja egy újabb doboz cigiért felnyalt az aszfaltról? Ezt az olvasók tudják eldönteni, és nem mi.
C.A. : Legnagyobb dobásunk az éven, a Papházi Rea féle balhé. Temetőben kúrás, kiskorú megrontása, stb… Mindezt látható volt a MyVip profilján. Aztán jöttünk mi, majd a Blikk és számtalan más média is lehozta az ügyet. További kedvenc posztjaim pedig a rajongói dolgok amiket kapunk. Néha el sem hiszem, hogy ennyire láwolnak minket. 

Naponta/hetente hányan akarnak megölni vagy feljelenteni?
 
S.Gy. : Minket mindenki szeret, kivétel Kiszel Tünde, aki feljelentett minket. For real ;-D
C.A. : Megölni hetente hárman, feljelenteni heti öten, megbaszni heti húszan, leszopni sajnos csak heti egyszer akarnak… Ebből jó ha kéthavonta összejön egy L 

Mi a véleményed a Napiszarról?
S.Gy. : Nem értem. De tényleg nem. Látom, hogy van, látom, hogy sikeres, de nem értem hogyan, és hogy miért. Csípem a srácokat de a bloguk tartalma nem tartozik a kedvenceim közé, engem ugyanis marhára nem érdekelnek a pózoló EMO, SCENE és egyéb arcok… de ez én vagyok, attól még lehet jó oldal, hogy engem nem köt le. Ezt bizonyítja az is, hogy egy nagyvárosnyi ember nézi őket nap mint nap.

Mi a véleményed a Puruttyáról?

C.A. : Már a Puruttya születésénél figyeltem minden apró mozdulatát és tudtam, ebből a gyerekből lesz valami. Felkelés után az első dolgom természetesen a Napiszar, de utána a Puruttyát és aloldalait is átnyálázom. Engem a régi kedvenc oldalamra emlékeztet, ami a rotten.com volt. Szerencsére a Puruttya naponta frissül! Ízléses, figyelemfelkeltő, nélkülözhetetlen oldal! Csak így tovább! 

Bizonyos korosztályban Ti már kultikus figurák vagytok
Ragadnak-e rátok a csajok/pasik? Volt-e már valami ilyen jellegű kaland a blognak köszönhetően?  
S.Gy. : Mivel nem publikus hogy ki vagyok, ezért senki nem is ugorhat a nyakamba, hogy jaj de szeret, vagy, hogy jaj de utál.
C.A. : Minden vágyam hogy egyszer Mária Geronazzo ánuszába tegyem a szerszámom, miközben ő hangos Napiszar.com nyögdécseléssel adja tudtomra hogy élvezi. Ez lenne a legnagyobb kaland, minden más eltörpül emelett, szóra sem érdemesek. 

Kedvenc zene
 
S.Gy. : Az intelligens emberek Jazzy-t hallgatnak, vagy hogy is szólt a reklám. Nos én igen buta techno zenét hallgatok. De nem ám az igényes fajtából, hanem a legalja, legocsmányabb, szeletelős szart, amit el lehet csak képzelni. Na olyat.
C.A. : Mindenevő vagyok, de leginkább Bugyimir Klityko dalai állnak közel hozzám. A kocsimban pedig folyamatosan a Napiszar Greatest Shits Vol.1. szól, egészen addig, amíg piacra nem dobjuk a folytatást! 

Kedvenc színész 
S.Gy. : Nincs, utálom mindet.
C.A. : Rocco Siffredi. Tehetsége felülmúlhatatlan, filmjei egytől-egyig remekművek! Igazi példakép!
Kedvenc színésznőm pedig Dolly Buster! 

Kedvenc közéleti személyiség
 
S.Gy. : Nincs, utálom mindet.
C.A. : Maria Geronazzo, Cseh Csaba, Szintiboy, Hoolie, Makó Szilveszter, Soros György. 

Van-e egyéb hobbid a blogíráson kívül? 
S.Gy. : Világuralmi tervek szövögetése.
C.A. : Anális szex, piálás, könnyű drogok, maszturbálás, rajoskodás, pénzzel és fasszal pózólás! 

Bár senki nem szereti a kategorizálást, de ha a témakört amiben működtök be kellene sorolni a vicces, érdekes, polgárpukkasztó jelzők mellett, online média szempontból leginkább a bulvárba kellene sorolnunk. Egyre gyakoribb, hogy hazai offline avagy online bulvármédiák tőletek hivatkoznak anyagokra.

Ami viszont engem is meglepett, hogy ketten együtt nagyobb nézettséggel rendelkeztek, mint a legnagyobb hazai bulvár site online verziója.

Mi a véleményed a hazai bulvársajtóról? Olvasol-e ilyen termékeket? 
S.Gy. : Szopjanak le. Najó, pontosítok. A szép, ápolt, nem büdös szájú csajok szopjanak le, akik a bulvársajtóban dolgoznak. A többiek simán dögöljenek meg.
C.A. : Természetesen szoktam olvasni, bár a helyzet évről-évre rosszabb. Unalmas, tartalom nélküli cikkekkel és cicikkel vannak tele ezek az újságok/oldalak. Reménykedem egyszer az is hírértékű lesz, hogy összefostam magam. Már látom magam előtt a Blikk főcímet! 

Meg lehet ebből  élni?
 
S.Gy. : Nem. Főleg azért nem, mert ami pénz befolyik, azt az olvasókkal együtt elisszuk.
C.A. : Sosem a megélhetés miatt szerkesztem az oldalt. Megélhetésre ott a segíly. Ha származik is bevételünk, azt az oldal fentartására fordítjuk. A kurvákat, az italt, a cigit, a drogokat, a vazelint meg a segílykéből veszem, mint mindenki más. 

----

Bár a fiúk (Soros György és Captain Anus) válaszait csak félig lehet komolyan venni, azonban az a tény mindenképpen komolyan veendő szempont, hogy a két „blogot” napi szinten közel 200.000 egyedi látogató (UV) keresi fel. (bár biztos csökkenti ezt a számot a keresztlátogatottság), de akkor is nagyobb a közönsége a két oldalnak, mint Magyarország egyik legismertebb online bulvár oldalának. A témát és az oldalakat sokan kritizálják egy biztos: igény van rá, óriási tömegeket ér el naponta, ezáltal az oldal szerkesztőinek a felelősége is egyre nagyobb. A műfaj évek óta virágzik, gondoljunk csak a polgárpukkasztó stílusáról ismert Matula Magazinra, amely azóta megszűnt és a hírlevele nevét felvevő Subba néven indult újra, amit az index.hu kebelezett be. A subba is indulásakor rendkívül szókimondó hangvétele és a nagy megmondó blog jellege miatt roppant népszerűségre tett szert, azonban sejthetően néhány komolyabb jogi per következtében az index.hu láthatóan „lightosabbra” vette a figurát egy ideig állomba is szenderült, majd kiöregedett rockzenészek búcsúkoncertjéhez hasonló színvonalú posztjaival vergődött tovább és rombolta nimbuszát. Manapság úgy tűnik az index.hu is újra elkezdett foglalkozni a témával és kerülnek ki saját „fikablogjukra” is színvonalas anyagok, mert a téma érdekes és viszonylag gyorsan nagy látogatottságot lehet elérni az ilyen témákkal foglalkozó oldalakon. Talán ennek is köszönhető, hogy gombamód szaporodnak manapság a fikablogok, egy témát felölő színvonalasak és kevésbé nézhető gagyi kategóriák is, sőt már kereső-gyűjtő oldala is van ennek a témának, amely az RSS forrásokból táplálkozó automatikus rendszer: retyo.hu
Az, hogy van-e az ilyen stílusú blogoknak jövője nem lehet tudni. De tekintettel arra, hogy a viccre, mókára és kacagásra mindig van igény, ha valaki jól és kitartóan csinálja akkor minden bizonnyal fenntartható a fejlődés. Persze a fejlődéshez az is kell, hogy valamilyen szinten finanszírozva legyen a munka, azaz a vállalkozás. A fiúkkal beszélgetve kiderült, hogy a reklámbevételük a jelenlegi nézettséghez képest igencsak csekély az árakat tekintve pedig jól jár az, aki fiatalos célközönséget keres terméke szolgáltatása értékesítéséhez és reklámot vásárol a fikablogok valamelyikén. Azon sem lepődnék meg, ha a két népszerű oldalt esetleg egy komolyabb online média cég egyszer csak megvásárolná, hiszen a nézettségi adatai alapján e két fikablog mindenképpen ütős média. Milyen jól járna vele egy online bulvár újság vagy a Facebook árnyékában regnáló két hazai közösségi oldal tulajdonosa, gondoljunk csak bele: hány iwiwes és myvipes adatlap kerül ki ezekre az oldalakra napi szinten?
Erkölcsi értelemben talán van némi kritizálható az ilyen jellegű blogok tartalmában, azért azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a legtöbb anyagot maguk az internet felhasználói teszik publikussá saját magukról, azaz egyre többen teszik magukat nevetség tárgyává. Amire van, aki büszke és van aki pedig az oldal szerkesztőit teszi felelőssé saját gondatlansága miatt. Aki tehát nem szeretné, hogy róla anyagok kerüljenek ki, törölje magát az iwiwről és a myvipről, amennyiben Facebookot használ ott azért van lehetősége arra, hogy a nemkívánatos szemek elől elrejtse magát. Sajnos ebben a magyarországi közösségi siteok gyerekcipőben járnak.     

tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.