Lenovo SL510 Thinkpad teszt

isite

Lenovo SL510 Thinkpad tesztLenovo SL510 (NSLQ3HV D)Thinkpad: Egyszerű és használható. Röviden ennyi. Egyszerű fekete megjelenés, mutatós Thinkpad logó, matt műanyag borítás, szép és méretes képernyő, valamint egy picit terhes hordozás, lévén közel 3kg. A billentyűzetet kék Enterrel és érdekes elrendezéssel tették barátságossá, így nem olvad bele a teljesen a fekete környezetbe. Az sem mellékes dolog, hogy a vastagabb ujjal megáldott felhasználok ujjongani fognak, hogy végre egy ujjal nem egyszerre 3 gombot fognak lenyomni. Az csak hab a tortán, hogy a billentyűzet kialakítása révén, a véletlenül kicsöppentett folyadék nem folyik a billentyűzet alá, hanem lefolyik egy kis „mederbe" a klaviatúra alján, ahonnan kitakaríthatjuk vagy kicsorgathatjuk. Egyszerű, de felhasználóbarát billentyűzetről beszélünk, és nekem mint gyakorlatias embernek, pont megfelel.

Ismerkedés
Lenovo SL510 Thinkpad teszt

Első indításkor, ahogy az elvárható, picit több időt vesz igénybe a bootolás. A tesztelt verzióhoz 64 bites Windows 7 rendszer járt előtelepítve, mely első indításkor konfigurálja magát. Miután a Lenovo konfigurálta magát az első indításra, még előtte pár marketing jellegű kérdéssel bombáz minket, amiket a gyors bootolás érdekében átugrottam.
Mivel a tesztelésre érkezett Lenovo teljes mértékben mentes volt a telepítő CD-ktől, és alaphelyzetben ingyenes antivírus programmal sem rendelkezik, ajánlott az internetre való csatlakozás előtt egy jófajta vírusírtót telepíteni, nehogy kellemetlen élményekkel kezdjük új „barátunkkal" való ismerkedést.

Nem szenved vashiányban

 

Lenovo SL510 Thinkpad teszt

 

Térjünk a lényegre, és hatoljunk le a mélységbe, egészen a vasig.

A Lenovo Thinkpad SL510 paraméterei:

Processzor, Mhz: Core2Duo T6670 (2200)
Memória, Mb: 3072 MB
HDD, Gb: 320 GB
Kijelző: 15,6" HD LED (1366x768)
Optikai meghajtó: DVDRW SM
LAN: 10/100/1000
USB: 3 db
Wireless LAN: b/g/n 300mbps
Bluetooth: van
Videokártya: Intel GMA 4500MHD
Op. rendszer: Windows7 Prof 32Bit HUN
Billentyűzet: magyar
Egyéb portok: VGA
Poz. eszköz: Track point + Touch pad
Kártyaolvasó: 7 in 1
Akkumulátor: 6 cellás
Jótállás: 1 év
Webkamera: van
Ujjlenyomat-olvasó: van
Express Card: van
e-SATA: van
HDMI: van

 

Impozáns fizikai tulajdonságok üzletemberek és kisvállalkozások igényeinek megfelelően. Ebben a hagyományos külsejű laptopban minden benne van, amire egy irodai alkalmazásokat használó és kisebb vállalkozás(oka)t irányító üzletembernek szüksége lehet. Most a nagyképernyőt és az impozáns belső tartalmat egyszerre sorolhatnám a pozitív, illetve a negatív tulajdonságok mellé attól függően, ki mire szeretné használni új szerzeményét.
3 kilogrammos súlya miatt nem igazán a „zsebben" hordozható típusok közé tartozik, amit a közel 16 colos képernyő is alátámaszt. Ellenben remekül lehet egyszerre sok weblapot, dokumentumot, programot futtatni és elhelyezni úgy a képernyőn, hogy az minket ne zavarjon. Persze, lévén Windows 7-ről beszélünk, az Aero elrendezés ezt még tovább segíti. Ráadásul mindez nem is lassítja a rendszer teljesítményét. 3 GB DDR2 fekszik az alaplapban, ami bőven elég mindenféle alkalmazás futtatására. Sőt, a fél órás ebédszünet közben remek alkalom nyílik arra, hogy a kedves kollégákkal megtekintsünk egy vicces videót HD minőségben, így biztosítva a kellemes munkahelyi légkört.
Poénos videóinkat USB-kulcson is bevihetjük a munkahelyre, hiszen 2 USB port is található a DVD-író mellett. Ez sajnos tervezési gondatlanság, sok egyéb laptop is szenved efféle gyermekbetegségektől. Ugyanis ha vastagabb USB eszközt teszünk az egyik portba, a másik portot kitakarhatja, arról nem is szólva, mi van, ha nem tud a DVD-író tálcája kijönni a széles USB eszköztől?
Lenovo SL510 Thinkpad laptop teszt

Az ellen viszont már nem igen lehet kifogásunk, hogy a hagyományos tapipad mellett egy precíz trackpointnak is jutott hely a laptopon. Én kifejezetten hasznosnak találtam, hogy navigáláskor nem kellett felemelnem a kezem a touchpadról, hanem a trackpointtal tudtam mozogni.
A beépített Wifi biztosítja az irodai vagy éppen az otthoni munkakörnyezet kényelmét, elkerülve a fergeteges dzsungelkábelt. A 2 megapixeles webkamerával viszonylag jó minőségű live meetingeket intézhetünk messzi földrészen élő kollégáinkkal, de modell lányok kiválasztására lehetőleg ne használjuk. Mindennapi „szkájpoláshoz" tökéletesen megfelel.

Marad a felnőtt, ha nem játszik

Mindenki magából indul ki, ugyebár, és én hajlott korom ellenére is sokat játszom mind a mai napig és fájó pontom, nem csak a Lenovo SL510 esetében, de sok más ekkora tudású notebook esetén, hogy szinte minden megtalálható benne, ami egy remek LANpartyt kiszolgálna, kivéve egy tisztességes videokártya. Ez az a pont, ahol ezek a remek gépek hiányt szenvednek. Ha ezt az egyébként kitűnő képességekkel bíró hordozható számítógépet egy 2 gyermekes családapa vásárolja meg, biztos vagyok benne, hogy a srácok nem az Office 2007-et vagy a Word-öt fogják használni rajta, hanem játszanának egy jót valamelyik vizuális orgazmust előidéző aktuális számítógépes játékkal, aminek a futatására az Intel integrált megoldásai köztudottan kevésbé alkalmasak. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy mivel nem található csúcs-szuper több száz megabájtos videokártya benne, így az akkumulátorhasználat jelentősen kevés, ami egyenlő a hosszú telepidővel. Egyedül a 15,6 colos képernyő az, ami kicsit leterheli a 6 cellás akkut. Webböngészés alatt közel 4 órán keresztül bírta a telep feltöltés nélkül. Ez becsülendő teljesítmény.

A kitűnő képességek ellenére a Lenovo SL510 nem tölti be gyorsan a Windows 7 operációs rendszert, a notebook „lelke" sokat konfigurálgatja magát, amit én a Lenovo által módosított Pre-Installed Windows 7-nek tulajdonítok. Ha nem veszítenénk el a garanciát a számítógépre, javasolnám, hogy töröljük a Lenovo verziót, és akik már rendelkeznek eredeti Windows 7-tel, telepítsék a sajátjukat. Mondhattam volna Windows XP-t is, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a modern vasak alatt jobban muzsikál a Windows 7 és megbízhatóbb is.
A képernyő méretének ellenére a felbontás nem túl magas, 1366x768, ami kicsit kevésnek tűnik az SL500-as Thinkpad 1680 x 1050-as felbontásával szemben. De az SL510 előnyére legyen mondva, van aki a szélesvásznú képernyőre esküszik, és azt ettől a laptoptól meg is kapja. A képernyő minősége és fényerőssége megfelelő, nem igényelt utólagos optimalizálást. A színek teltek és élethűek.

 

Lenovo SL510 Thinkpad laptop teszt

 

Végítélet

Summa summarum, a Lenovo SL510 azt tudja, amit a paraméterei is sejtetni engednek. Jó alapanyagokból épített stabil szerkezet, nem melegszik, köszönhetően az aljzaton több ponton is elhelyezett szellőző nyílásoknak, az Optiarc márkájú 8x DVD-író a céloknak megfelel, kényelmes billentyűzet jó elhelyezéssel, kellemes háttérmegvilágítású képernyő, viszonylag nagykapacitású háttértároló, 7 az egyben kártyaolvasó, hogy pl. a nyaraláson készített felvételeinket közvetlenül a laptopon játszhassuk le, 3 GB rendszermemória, ami több mint elég a mindennapi munkához, valamint a bivaly erős 2,2 GHz-en futó Core2Duo T6670.
Az erős teljesítményt csupán az integrált VGA veti vissza. Szoftvereket nem mellékelnek a géphez, de igazság szerint nincs is rájuk szükség. A neten percek alatt frissíthetőek a driverek. A matt műanyag borítás következtében eltűnt a korábbi Thinkpadok csillogó felülete, megoszlanak a vélemények, hogy a matt vagy a csillogó fekete szebb-e, abban talán egyet lehet érteni, hogy a matt tartósabbnak ígérkezik a mindennapos használat során.
A Lenovo SL510 nem zsákbamacska. Középkategóriás tudású gép, üzletembereknek irodai vagy otthoni munkához, amit teljesítményében még kissé felül is múl, ehhez párosul a magasabb árfekvés is.
Akinek a Lenovo a kedvenc márkája, nyugodtan belefektetheti a pénzét, mert az elkövetkezendő 2-3 évben is használható laptop lesz, köszönhetően a minőségi alapanyagoknak és a jó teljesítmények. Ennél olcsóbb és nagyobb tudású gépet is találunk a piacon, más márkajelzéssel, csak az a kérdés, hogy „bevállalod-e"?


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.