Kiáltvány a hazai internet szabadságáért és egyéb gondolatok

isite
Keveset lehet tudni a Fidesz vezette új kormány távközléssel, internettel kapcsolatos stratégiájából. Amennyit első körben hallani az elsősorban az NHH és az ORTT egyesülésével kapcsolatos. Valahol az internet, mint média kimaradt mindkét intézmény életéből, hiszen míg az NHH működése során leginkább távközlési ügyekkel, addig az ORTT elsősorban az interneten kívüli médiák szabályozásával foglalatoskodott. Szerencsére. Teljesen egyértelmű hatáskörök voltak, amelyek mellett az internetes tartalom fejlődésre volt ítélve, növelte a hazai gazdaság erejét, munkát teremtett folyamatosan nőt az online költések részesedése, növekedett az erőforrás-hatékony távmunkások aránya. Ennek most vége lehet. Egy rossz szabályozással mindez visszavethető el fogjuk azt érni, hogy a maradék itthon maradt online vállalkozás kimenekül Szlovákiába, Gibraltárba, Monacóba, Amerikába, bárhová, csak innen el...

Egyes értesülések szerint az újonnan létrejövő hatóság nemcsak a frekvenciával rendelkező médiumok megregulázását szolgálná, hanem kiterjesztenék jogkörét az internetes tartalomszolgáltatásra is.

De minek?
Miért?
Lesz 12+ 16+ karika minden weboldalon??

Az internet önszabályozása jól működik, a demokráciába bele kell fel férnie a pornónak, a szélsőséges megnyilvánulásoknak, az abszurd humornak, a vallásoknak, a pedomacinak, a viccnek, az „illegális" letöltéseknek, a liberálisoknak, munkáspártiaknak, anarchistáknak uram bocsá a szalonzsidózásnak és cigányozásnak is; csak megfelelő helyen kell kezelni. Nem kell ettől félni! Az internet fejlődése mutatja a legjobban, hogy a virtuális térben nem működik a tiltás csakis az önszabályozás!
Aki hülye, az úgyis meghal, mert közönség nélkül marad. Ilyen egyszerű ez.

Az internetet nem lehet határok közé szorítani. A tartalmat ugyanis sokkal könnyebb kivinni a Tuvalu szigetekre, mint szlovák rendszámmal grasszálni Budapest utcáin vagy rokkant kártyával parkolni a Belvárosban, pedig ezeket sem nehéz manapság megtenni...

Fel kellene végre fogni, hogy szabályozás helyett értelmes betartható törvényeket kell hozni!

Nem az adórendőrséget erősíteni, hanem értelmes megfizethető adókat kivetni a hazai vállalkozásokra és adófizető állampolgárokra. Utána, de csak utána tőlem lehet adórendőrség is...

Mert mire vezetett nálunk eddig a sokféle szabályozás és pár érdekcsoportot támogató hasztalan törvénynek álcázott sarc?

Példa 1.
Luxusadó: aki teheti, a német és a szlovák gazdaságot erősíti, hiszen ha például Magyarországon lenne kedvezőbb gépjárművet vásárolni, fenntartani, akkor talán a német és a szlovák tehetősebb állampolgárok itt költenék el a pénzüket. Mindjárt fel lehetne lendíteni a hazai autókereskedések megcsappant ügyfélforgalmát, amely által külföldi tőke ide vándorolna és nem tőlünk menne kifelé.

Példa 2.
Artisjus szerzői jogdíj néven csúfolt sarca: korábban volt egy részletes cikk itt az isite.hu oldalon [amelynek a lényege, hogy míg Magyarországon minden egyes eladott CD/DVD-ből 110 Ft-ot kap egy szűk érdekcsoportot képviselő Egyesület, az Artisjus , Csehországban 18 Ft, Szlovákiában ennél is kevesebb, Luxemburgban pedig nem is létezik szerzői jogdíj néven bezsebelt sarc].

Mi lett egy ilyen abszurd szabályozás következménye? Tömegesen vásárolunk olcsó szlovák DVD-ét és nem csak magánszemélyek, hanem multinacionális vállalatok is külföldről szerzik be az adathordozókat gazdagítva Szlovákiát. Mi lenne, ha ez fordítva lenne?

Kedves szabályozók, törvényhozók csak két példát említettem, de sorolhatnám tovább is.

És most az internetet kívánjuk szabályozni? Nincs ennél fontosabb dolog? Hogyan fogjátok szabályozni? Van az internetnek területi hatálya? Mit kezdünk a blogszférával, anonimitás álarca mögé bújó Nyomasek Bobókkal?

Mi lenne, ha ezen a téren szabályozás és törvények helyett kereteket és iránymutatásokat kapnának a tartalomgazdák és felhasználók. Ha még valaki az olvasók közül emlékszik a netikettre az éppen erről szólt és anno bőven elegendőnek is bizonyult. A Netikettnek 2010-ben is van relevanciája kell, hogy legyen; az internet így-úgy felhígult közönségével együtt. Ha nem így lesz, Tuvalu polinéz népe fogja üzemeltetni a hazai internetes tartalmat, a bevételek pedig meg fogják járni Gibraltáron keresztül Mexikót és végül egy svájci, netán ciprusi bankszámlán landolnak, nem pedig a kulturális járulékkal sújtott hazai gazdaságot erősítik.


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.