Halál az IE6-ra!

balzso

http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://rlv.zcache.com/death_to_ie6_tshirt-p235894528330005321qm73_400.jpg&imgrefurl=http://www.zazzle.com/death_to_ie6_tshirt-235894528330005321&usg=__XHbkf4HybmWPIAR2RIDDVqknxVc=&h=400&w=400&sz=22&hl=hu&start=1&sig2=ZbRmQplRnQgcT4b8j9bjhw&tbnid=PaDS4MiRRQpj2M:&tbnh=124&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Ddie%2Binternet%2Bexplorer%2B6%26gbv%3D2%26hl%3Dhu%26sa%3DG&ei=8_loSpv7GcyL_AaX-_CyCw
Az internetezők, de kiváltképp a webfejlesztők és -designerek mély ellenszenvvel viseltetnek a Microsoft 6-os verziójú internet böngészője ellen. A 2001-ben írt szoftver még ma is használatban van (a magyar internetezők 18,2%-a használja!), holott nagyon sok, honlapokon használatos megjelenítést nem, vagy rosszul kezel az említett böngésző.

Az IE6 eltörlése érdekében olyan éllovasok is ringbe szállnak, mint a YouTube. A videómegosztón  figyelmeztető üzenet jelenik meg az ilyen böngészőt használóknál, hogy ideje váltani, mivel az oldal már nem foglalkozik többé ezzel az elavult programmal. Emellett bárki beleépíthet honlapja forráskódjába egy kis Java-alkalmazást, ami a renitens explorereknél felhívja  a figyelmet a váltás szükségességére. Valahogy így:

http://ie6update.com/

Egy Techcrounchon olvasható cikk a céges IT részlegek alkalmazottait okolja azért, mert az IE6 még mindig él és virul. Azért lehetséges ez, mert a szakemberek nem fordítanak időt a webböngészők frissítésére több száz esetleg ezer számítógépen, hanem a Windows XP alapértelmezett netes tallózóját hagyják meg. Ennek hatására jött létre egy "Hé IT!" nevű oldal, ahol szellemes plakátokkal hívják fel a szakemberek figyelmét a problémára. Emellett még Facebook-profillal és Twitter-fiókkal is hirdetik az igét a jó ügy érdekében. Persze hasonló oldalak találhatók még a neten, ilyen például a "BringDownIE6" (BuktasdMegAzIE6-ot!)-mozgalom is többek között.

Mi a problémája az elavultságán kívül ezzel a tallózóval? Főként a biztonsági funkciók hiányát, könnyű feltörhetőséget szoktak hibaként emlegetni. A honlapépítőknek kellemetlen perceket szokott okozni a CSS-kódok kezelésének furcsasága az Internet Explorer 6-ban, ami sok hosszú és fárasztó percet okoz. Hiszen korántsem nem biztos, hogy az egyes oldalelemek tényleg oda kerülnek, ahova kerülniük kellene a kódjuk szerint.Emellet eléggé instabil is az IE6, ugyanis a következő szimpla HTML-kóddal teljesen ki lehet fagyasztani:

<script>for (x in document.write) { document.write(x);}</script>.

Szóval több hátránya van, mint előnye és még a Microsoftot is perelték miatta, mert monopolhelyzetet teremtett a böngészőpiacon az, hogy a leggyakrabban használt Windows operációsrendszerhez alapértelmezettként járt a hatos webböngésző. Persze lehet kekeckedni, hogy mivel töljük le a Mozillát vagy a Safarit, vagy a többit, ha mondjuk kivesszük az XP-ből az IE6-ot...

Szóval ha valaki jót akar magának, a gépének és az internetnek, akkor azonnal böngészőt vált egy esetleges XP újratelepítéskor. Bő a választék, a teljesség igénye anélkül a következőkből válogathat: Mozilla Firefox, Opera, Safari, IE8, Seamonkey, Chrome. Tessék választani!


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.