Kereső „mező”, vagy már csak egy magányos fa?

isite
A HWSV - http://www.hwsw.hu/hirek/52181/organikus-kereses-google-kozossegi-web-media.html - cikkében, annak is utolsó bekezdésében írt gondolat érdemes a továbbgondolásra.
Az említett cikk szerint: „ A Shareaholic kutatása szerint a keresőpiac ma már érett, a könnyű prédák és eredmények korszakának már vége, sőt, a keresőtalálatokból jövő forgalom csökkenőben van, a közösségi hálózatokról viszont egyre több látogató érkezik a weboldalakra…”

A fentebb leírtak szerint a keresők használata – és itt sajnos szinte csak a Google t érti és veszi figyelembe az elemzés – azért csökken, mert a közösségi helyeken – pl. a másik nagy barát, a Facebook – már az emberek egymásnak adják az információt. Vagyis nem algoritmusok, gépek, hanem lelkes és számunkra figyelemre méltó személyek webes mazsolázásának eredményeit értékeljük többre.
Másik érdekes ebben, a Google a saját tartalmaiból adja az elsődleges találatokat. Azaz a gyakorlatban az a barát, aki információval lát el, a saját portfóliójából.

Egy olyan helyzet jött létre, amikor az organikus, szabadszavas, stb. találatok megszűntek. Már nem azt kapjuk, hogy a feltett kérdésre mi a válasz, hanem a válasz, az általunk megkérdezett cég portfóliójában szerepel-e. Ez nem relevancia!

Alapesetben egy kereső találati listájára felkerülni egyszerű volt, csak a helyezésért kellett a program kedvére tenni. Ebben a fázisban már a helyezésben is protekcionizmus van

Ön – Mi – a Felhasználó joggal kérdezheti: „Értem, de ha megtalálom, amit keresek, mi a baj?”
A legfontosabb baj, nem azt találja amit keres, hanem amit a „céges barát” ajánl. Lesz köztük olyan, ami megfelel. Tapasztalataink szerint az emberek hajlandóak „rugalmasan” kezelni a kérdéseikre kapott választ, csak ne kelljen többet azzal foglalkozni. Saját, korábbi, kutatásaink alapján a Felhasználó az első, maximum a második, harmadik találati oldalt nézi meg. Vagyis lusták!

Ez pedig oda vezet, hogy a tartalmak egy idő után beszűkülnek. Ezt nevezhetjük egészséges piaci tisztulásnak is, de nem az. Azért nem, mert nem egyenlők a feltételek.
Ha a „barátaink” éppen nem küldenek majd információt, linket, akkor honnan tájékozódunk? Lesz még mező, erdő, vagy csak egy magányos fa, egy Google ad választ minden kérdésünkre?


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.