Figyelnek Minket is, nyugi!

isite

a nagy testvér figyel tégedA napokban elérhetővé vált egy prezentáció, mely szerint az USA kormányának 20 millió dollárjába - mai árfolyamon kb. 4,4 milliárd forintba - kerül évente, hogy jelen időben figyelje a nagy netes szolgáltatók forgalmát.
A prezentáció elemei, angol nyelven elérhetőek a http://www.washingtonpost.com/wp-srv/special/politics/prism-collection-documents/ címen. A több száz commentből és a grafikonokból sok érdekes információt kapunk. A legérdekesebb, hogy a Google, a Facebook már 2009 óta - 4 éve!! - része a rendszernek. Régóta tudjuk, a Nagy Testvér figyel Minket, de az ÁSZF be ezt akkor elfelejtették bele írni.

És
Magyarország?

Magyarországon állami szervek, központilag ellenőrzött módon - egyenlőre - nem végeznek jelen időben ilyen tevékenységet. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem figyelnek. Az egyik ok az lehet - hogy nincs folyamatos figyelés -, hogy a magyar felhasználók nemzetközi technológiákat használnak az esetek nagy részében. Így azok forrásához a külföldi tulajdonossal kell egyezségre jutni. A fent említett webes keresők, közösségi oldalak és mail szolgáltatók, valamint videó megosztó oldalak esetében alig akad versenyképes konkurens itthon - sajnos.

A keresők tekintetében korábbi magyar technológiát fejlesztők/üzemeltetők közül a goliat.hu tól kapott válasz alapján a goliat technológiát nem „csapolta" a magyar állam.

Magyar e-mail szolgáltatók esetében - korábbi információk szerint - volt példa, hogy évente több alkalommal, utólag, kértek állami szervek adatokat. Ezeknek a szolgáltatók eleget tettek és az éppen hatályos jogszabályok szerint megfelelő módon megtörtént az adatszolgáltatás.

A magyar és külföldi közösségi oldalak, jellegükből adódóan is sok információt szolgáltatnak. A http://iwiw.hu/i/adatkezelesi-szabalyzat
7
. pontjában szerepel, hogy „ A felhasználó önkéntes tevékenységének következtében ...", vagy „....A felhasználó döntése alapján ..." gyakorlatilag bárki adatokat kaphat/gyűjthet Rólunk.

Tudomásunk szerint Magyarországon nincs egységes, jelen időben, állandóan minden ilyen adatforgalmat figyelő technológia munkában. Egyes szegmensek állandó megfigyelés, vagy alkalmankénti ellenőrzés során kerülnek képbe. Erre példa több esetben, hogy elmés bűnözők a közösségi oldalakon osztották meg tettük bizonyítékait.

A http://www.akamai.com/html/technology/dataviz3.html?WT.ac=hp_traffic címen érdekes adatokat találhatunk az internet forgalmáról. Itt találtuk, hogy az elmúlt 24 órában kb. 14,45 millió HTTP Hit - et használtak másodpercenként világszerte, ebből kb. 5,35 milliót Európában.

Az adatok alapján nem lenne nagy falat a folyamatos, valós idejű magyar megfigyelés, csak a korábban említett okok miatt nem igazán van értelme. Ennek megvalósítása becsléseink szerint évente kevesebb, mint 100 millió forintból lehetséges. Vagyis a jelenlegi, alkalmankénti „kézi munka" helyett nem visszamenőleg és közel teljesen automatikusan megoldható lenne.

Egy dologban biztosak lehetünk: nem automatikusan, nem mindig jelen időben, de az biztos, hogy figyelik a magyar internetet és felhasználókat is.

isite javaslat: az elektronikus adatforgalmat rögzíteni tároló kapacitás kérdése, NEM lehetetlen. Ezért ha egyszer valami felkerül a netre ... Nagyon gondoljuk meg, milyen billentyűt ütünk le számítógépünkön! Akár ha kőbe vésnénk.


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.