Egyhetes Facebook-detox a Harrisburg egyetemen

balzso

Eric Darr, Harrisburg természettudományos és műszaki fakultásokkal is rendelkező egyetemének igazgatója egy várhatóan kevéssé népszerű egy hetes kísérletet tervez egyetemén. A hallgatók számára mától kezdve hét napon át blokkolva lesz az egyes közösségi média szolgáltatások (mint például a Facebook) elérhetősége az iskola hálózatán lévő számítógépeken. 

Az igazgató a kísérlettel azt szeretné a diákjaikkal felismertetni, hogy a technológia mennyire ott van mindennapjaikban, valamint, hogy milyen nagy hatással bír az életükre. Tehát semmi fajta technofóbia nem kapcsolható a kísérlethez. A hét végeztével pedig a tanulóknak esszét kell írniuk tapasztalataikról.

Twitteres és Facebookos kapcsolattartás helyett az e-mail lesz az egyetlen netes érintkezési platform a szeptember 13-ával kezdődő héten. Ugyanakkor a kísérletben való részvétel mondhatni önkéntes: a campuson kívül lakó egyetemisták mobilnettel, vagy okostelefonjaik 3G-s netével gond nélkül használhatnak közösségi oldalakat, mivel, mint már arról szó esett, az egyetemi hálózat gépein lesz csak érvényben a korlátozás.

Persze kérdés, hogy mennyiben valósítható meg a teljes közösségi média-függetlenség? Hiszen a Google levelező fiókja a Zümm (aka. Buzz) nevű szolgáltatásával közösségi kommunikációs platformot biztosít az e-mail fiókon belül. Ezen túl pedig egymás telefonjainak / mobilnetének kölcsönkérése is járható út a korlátozás kijátszására. Az ilyen "csalásokról" érdemes Darr véleményét megemlíteni: szerinte minden ilyen kölcsönkért falat Facebook-nál a hallgató elgondolkozik majd rajta, hogy mi miatt érez késztetést ismerősei üzenőfalra írt apróságainak nézegetésére? Egyáltalán szüksége van-e neki erre?

A kísérlethez érdekes adalékként szolgálhat, hogy az elmúlt napokban több felmérés is beszámolt arról, hogy a Facebookon eltöltött idő, valamint az oldal látogatottsága letaszította az eddigi legnépszerűbb webcímet , a google.com-ot trónjáról, az Egyesült Államokban (merem állítani akár az egész világon). E tény, a Twitter alig ingadozó népszerűsége, valamint a kísérlet is amellett érv, hogy az elmúlt 1-2-3 évben nagyon megváltoztak az emberek szélessáv-fogyasztási szokásai. Inkább közösségi volta került előtérbe az internetnek, ami a világhálózat sokszínűségének csupán egyik színe annak szinte számtalan valőrje közül.


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.