12 fontos Firefox kiegészítő

balzso

Nemrég lépte át a Mozilla böngészője az 1 milliárd letöltött példányt (Bár a Microsoftnál erősen kételkednek ebben). Így elmondható, hogy a rókás internet talllózó napjaink egyik legnépszerűbb böngészője, amiben a kiegészítőkkel (add-on) való bővíthetősége is fontos szerepet játszik. Ugyanakkor a rendelkezésre kiegészítések nagy száma miatt a felhasználók gyakran nem tudják eldönteni, hogy melyik segédprogram éri meg az időt és a helyet a merevlemezen. A korábban bemutatott 20 haszontalan add-on után következzen 12 erősen ajánlott kiegészítés segítségként a TechRadar cikke alapján.

1. Másolás egyszerű szövegként (Copy plain text)

Ha valaki próbált már internetről valami cikket vagy írást kivágni, biztos szembesült vele, hogy másoláskor a szöveg formázásával kapcsolatos kódok is a vágólapra kerültek. Ennek a problémának a kiküszöbölésére íródott a Copy as plain text-kiegészítés (másolás egyszerű szövegként). Működését tekintve a jobb gombos menübe integrálja magát "Copy as plain text' megnevezéssel.

2. Rövid URL-cím létrehozás (Get TinyURLs)

A kiegészítés képes pár karakteresre rövidíteni a webcímeket, anélkül, hogy külön honlapot kellene ezért az internetezőnek meglátogatnia. Ez az add-on pl. Twitterezéskor, vagy blogíráskor spórolhat meg időt. Szintén a jobb egérgombos menübe kerül ez az opció, "Create TinyURL for this page" címke alá. A rövid címet a kívánt honlapon bárhova kattintva létre lehet hozni és a végeredmény azonnal kerül a vágólapra.

3. Szóértelmező (Use hyperwords)

Ez az add-on a kijelölt szavakhoz ajánlj fel tengernyi lehetőséget. Jobb klikkel a kihúzott szóra nyilas menüpontok jelennek meg, amik segítéségével egycsapásra lehetővé válik a fogalom keresése Google-ben, értelmezése Wikipédián vagy ha termékről van szó, annak megvásárlása Amazonon és sok más érdekes és hasznos opció.

4.  Szünetelő oldalak feltámasztása (Resurrect pages)

A The Resurrect Pages extension segítségével a karbantartás miatt nem üzemelő oldalak leállás előtti állapotát tekinthetjük meg a különböző keresőkben vagy honlaptörténelmi oldalakon tárolt pillanatképek segítségével.

5. Félregépelés elkerülése (Avoid typos)

Az URL Fixer 1.5 segítségével minimálisra csökken az elgépelt url-címek miatti sikertelen netes szörfözésből fakadó idegesség. Az általános elgépelési hibák ismeretében (pl.: egymáshoz közeli billentyűk felcserélése) az alkalmazás megpróbálja kitalálni, mit is akart írni a kedves felhasználó.

6. Hirdetés-blokkoló (Block ads)

Az internetes tartalmak örök poblémája a felugróablakos reklám, ami borzasztó zavaró tud lenni. Ezeket blokkolja az AdBlock Plus extension. De kivételek felvételére is lehetőség nyílik a kiegészítésben, így a Jójáték.hu vagy más Java alapú, felugró ablakos oldalak sem jelenthetnek akadályt a zavartalan böngészésben.

7. Szkriptek blokklása (Block script)

Nem biztos, hogy minden szkript jóindulatú. Persze nem a Silverlighttól vagy a Java-tól vagy a Flash-től kell félni, hanem olyan utasításoktól, amiket a böngésző kémrobot vagy adathalász kódoktól kap. Utóbbiak sosem kérdezik meg az internetezőt, hogy van- e kedve őket futtatni. Ezen segít a No Script, amivel a felhasználó előre letilthatja ezeknek az ártalmas biteknek a futási kérelmét. Emellett a kiterjesztés segít a megbízhatatlan webhelyek felismerésében is.

8. Explorer-emuláció (Pretend to be IE)

Webmesterek, webfejlesztők tudják, hogy attól, hogy a HTML, vagy a CSS szabványosított programnyelvek, attól az egyes böngészők képesek eltérően megjeleníteni a kívánt tartalmat. Bár van honlap, ami segít megmutatni, hogy hogyan is néz ki az oldalunk különféle böngészőkben, mégis annak működését egy IE7-ben nagyobb segítség. Ehhez ajánlott kiterjesztés a User Agent Switcher.

9. Internet Explorer-fül Firefox-ban (Run IE in Firefox)

Akadhat olyan honlap, ami nem fut Firefoxban. Ilyen lehet például a Windows Update az XP-nél vagy régen, még 6-os explorerre írodott interaktív HTML tartalmak. Ahhoz, hogy ezek a Firefoxban is fussanak nagy segítséget nyújt az IE Tab.E kiterjesztés meglétekor nem szükséges bezárni a Mozilla böngészőjét, hogy megnyissunk egy IE-t (vagy ennek hiányában káromkodni). Az alkalmazás emulál egy Internet Explorer fület, aminek a segítségével fennakadás nélkül folytathatjuk a munkát.

10. Google könyvjelzők importja (Add Google Bookmarks)

A GMarks extension segítségével a Google-könyvjelzőket (G-marks) is egy helyen tudhatjuk.

11. Szinkronban a böngészőkkel (Add bookmarks from IE)

Az  Xmarks-kiegészítés segítségével bármelyik böngészőből importálhatvóá válnak a könyvjelzők. Emellett akármelyik böngésző fusson is a gépen, a honlapcímeket nem kell fejben tartani.

12. Bitonságos-e a honlap? (Check site security)

A McAfee Site Advisor segít, hogy böngészés közben biztonságban legyünk a támadó jellegű alkalmazásoktól, malware-ektől. A Google-ben való kereséskor például az  alkalmazás minősíti a találatokat biztonságosság szempontjából és felhívja  a figyelmet támadó webhelyekre.

A kiegészítők nagyon sokat tudnak segíteni tehát a Firefox-szal való böngészés, gyorsabbá, kényelmesebbé és biztonságosabbá tételében. Ugyanakkor a túl sok add-on-tól jelentősen lassulhat a böngésző betöltődése. Érdemes figyelni arra, hogy csak az igazán fontos kiterjesztések kerüljenek bele a  böngészőbe, a feleslegesek vagy ritkábban használatosak jobb ha le vannak tiltva, vagy törölve.


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.