Birkák a Twitteren - Nagy a nyáj és kevés a vezér

balzso

Egy Twitterrel kapcsolatos felmérésből kiderült, hogy a felhasználók 80%-ának 10-nél kevesebb követője van. A birkamagatartásról szól
Erick Schonfeld cikke a Techcrounch-on.

Sokkal egyszerűbb követni a többieket, mint vezetőnek lenni. Legalábbis ez derül ki a Techcrounch PureWire-től rendelt felméréséből (utóbbi cég üzemelteti a TweetGrade nevű szolgáltatást). A 10 követős 80% mellett a felhasználók 30%-át senki sem követi a mikroblogon.

Ezek alapján feltehető a kérdés, hogy a Twittert használja egyáltalán valaki? Vagy a közösségi média zászlóshajója csupán az egyirányú kommunikáció platformja? Tény, hogy áprilisban 32 millió látogatója volt a Twitternek. Tehát valami történik az oldalon. Így csak az marad, hogy a kétirányú mikro-beszélgetések helyett egyirányú eszmecsere folyik a honlapon. Ezzel párhuzamba állítható, hogy a nemrégiben kijött Harvardos felmérés szerint a csiripelő szolgáltatás Top 10 felhasználója adja a "csivitek" 90%-át.

Álljanak itt a PureWire-felmérés eredményei, számszerűsítve:

"Követők" (Followers)
Felhasználók 0 követővel: 29.4%
Felhasználók 1 és 9 közti követővel: 50.9%
Felhasználók 10 vagy annál több követővel: 19.7%

"Követések" (Followings)
Felhasználók, akik senkit sem követnek: 24.4%
Felhasználók, akik 1 és 9 közti tagot követnek: 43.4%
Felhasználók, akik 10 vagy annál több tagot követnek: 32.2%

"Csivitelések" (Tweets)
Felhasználók 0 csivittel: 37.1%
Felhasználók 1 és 9 közti csivittel: 41.0%
Felhasználók 10 vagy annál több csivittel: 21.9%

A fenti adatokból kiderül, hogy a felhasználók durván negyede nem figyeli senki bejegyzéseit, közel 30%-a senkit sem érdekel, és több mint egy harmada még nem írt semmit mikroblogjába. Ugyanakkor érdemes hozzátenni, hogy a fenti adatokban a spammelés gyanúja miatt letiltott tagokat nem veszik figyelembe (hasonlóan a Harvados jelentéshez). 

Mint a legtöbb népszerű szolgáltatás esetében, a Twitternél is előáll a szokásos formula: felhasználók tömkelege regisztál, hogy aztán hónapokig rá se nézzen a Twitteres fiókjára. A PureWire-felmérés eredményeiből kiderül, hogy a felhasználók 40%-a tett a fentiekben vázolt módon. De érdemes ezt összevetni a Nielsen-felméréséből kiolvasható 60%-nyi elhagyott Twitte-accounttal. Bár az előző érték vélhetően nem a valós viszonyokat tükrözi, hiszen attól, hogy valaki nem ír a mikroblogjába, attól még követheti mások bejegyzéseit.

Leszámítva a nem használt vagy spammelés miatt letiltott fiókokat, mi marad? A Twitteres aktivitást a maradék felhasználók teszik ki - vagyis a tíz követőnél többet magáénak tudó 20% és a 10 embernél többet követő 32% - vagyis a Twitter tényleg tele van birkákkal. Az aktív felhasználók körére jellemző, hogy 63,6%-uk több embert követ, mint a hányan őt követik (2,8%-nál viszont a követők és követettek száma megegyezik).

Erre számítani lehetett. Ugyanis, a 22%-nyi, 10-nél több bejegyzéssel rendelkező felhasználó sokkal több követőt vonz, mint a kevésbé grafománok. Így elmondható, hogy a Twitter sem különb a hasonló közösségi portáloktól (pl.: Wikipédia). A felhasználók csak kis része szolgáltatja a tartalmat, annak ellenére, hogy egy bejegyzés rövidebb, mint egy sms karakterszáma.

 

Bemutatom a Twitterezőket!
Bemutatom  a Twitterezőket!

 


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.