Felpörgetve – Propeller.hu

Sera Balint

Nemrég csúnyán ledorongoltam a Propeller.hu-t a MagyarWeb2 rovatunkban, de kénytelen vagyok visszavonni mindent. Akkor ugyanis még alig indult el – most viszont már pörög ezerrel.

Nemcsak pörög, de egyik kedvenc oldalammá is vált a Propeller, ami egy apró, de néhányunk számára annál fontosabb piaci résbe telepedett bele: az egyre bővülő magyar civil hírforrások közül válogat, de nem szerkesztőbizottság, hanem a felhasználók segítségével. Ezzel végre lett egy oldal, ami a két szélsőséges módszer, az autokratikus (Indexes, Freeblogos), és a szemantikailag (és esztétikailag és filozófialag és politikailag) anarchista automatikus válogatási gyakorlat közé ékelődött be. Az autokratikusoknál a megkérdőjelezhető válogatási elv mellett egyébként is korlátolt az a bázis, ahonnan kiemelik a szerintük érdekes tartalmakat, az utóbbiknál viszont túlságosan is véletlenszerű az eredmény (és nagyrészt egyszerűen irreleváns), lásd mitmondanak.hu (ami nagyon jó is lehetne egyébként).
A Propeller motorja (válogatási elve) természetesen nem új, egy ideje osztódással szaporodnak a könyjelző-megosztó-közösségi szolgáltatások (Digg.com, Reddit.com,Del.icio.us), de van egy egyedi szexepilje: az előbbieknél sokkal szerencsésebben oldotta meg az anyag tálalását azzal, hogy az online magazinos formát választotta. Nem tudom, tudható-e, miért, de mi, magyarok nagyon kedveljük a magazinos portálokat: a két legnagyobbunk (Index, Origo) teljes napi látogatottsága majdnem annyi, mint az összes magyar internetező fele – azaz legalább kétnaponta minden magyar internetező felkeresi őket. Akárhogyis, a két portál egymással való birkózása nem sokat segít, olyanok, mint egy olló két szára: bár egymás felé kaszálnak, leginkább a közéjük került papír bánja a dolgot. Esetünkben mi, akik mindenhol ugyanazt a 10 unalmas, bulváros (MTI-) hírt kell olvassuk.
Így aztán a minőségi és intézményileg (neadjisten gazdaságilag is) független híradások iránt érdeklődő olvasóknak nem marad más, mint a Propeller, ami az amúgy is túlságosan elhanyagolt, ebből következően meglehetősen ingadozó színvonalú blogokat és egyéb civil médiumokat emelhet a szélesebb közönség elé, egyben versenyeztetve is őket.


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.