Papírokat kérünk?

Sera Balint

Éretlenek lennénk az elektronikus számlafizetésre vagy -fogadásra? Talán. De az is biztos, hogy a UPC rosszul választott motivációs eszközt. Büntetés helyett inkább jutalmaznia kéne.

Lecsendesülni látszik a UPC számlabotránya (az ISP-hírekben végigkövethető a történet sajtóvisszhangja), ami a papíralapú számlafizetőkre kirótt 96 Ft-os felár miatt tört ki. Az ötletet ugyanis még a fogyasztóvédelem is megtámadta, mondván, nem lehet a számlázásért fizettetni. Ezt nyilván úgy értik, külön, mert minden szolgáltatás árában benne van a számlázási költség is.
Ennek ellenére szerintem a kezdeményezés jó, sőt, csillagos ötöst adnék mindenkinek, aki a hírhedt magyar papírfüggőséget szeretné valahogy felszámolni, de el kell ismernem, nagyon rossz eszközt választott a UPC. Amint azt minden gyakorló szülő és pedagógus tudja, motiválni nem büntetéssel, hanem jutalommal kell. Senki se háborodott volna fel az elektronikus számlázáson, ha azt a bizonyos 96 Ft-ot levonják az elektronikus módot választóktól.
Ugyanakkor a UPC-nek is el kellene ismernie, a papírfüggőség és a vele járó formalizmus nemcsak a mi hibánk vagy éretlenségünk: az APEH-től a Postán át a bíróságokig a magyar hivatalok és bürokraták makacsul ragaszkodnak hozzá. Például hiába kellemetlen minden szereplőnek a névre szóló számlaadás például egy vonatjegy vagy egy bérlet esetében, az állam és a hivatalai eleve csalóknak tekint minket, akik mindenféle vonatjegyet megpróbálnának leköltségezni, ha ő hősiesen meg nem akadályozná.
Az elektronikus aláírással is túllőtt a célon: miközben egy papírra egy gyerek is alá tud hamisítani tetszőleges aláírást vagy dátumot, az elektronikus dokumentumkezelést túlbiztosították (ami csak annak a néhány cégnek jó, akik szolgáltatnak ilyesmit). Ideje volna végre elhatároznia Magyarországnak, hogy támogatja-e az informatikát vagy sem, mert a félmegoldások csak erősítik az ellenreakciót. Ez történt az internetadóval is.
A UPC választotta büntető motivációval is az a legnagyobb baj, hogy egy vállalat nem engedhet meg magának olyan arrogáns eszközöket, mint egy állam. Költségesebb, de hatékonyabb lett volna a jutalmazás (és végül megtérülne, mert az elektronikus megoldás mindenképpen olcsóbb).
A történetnek egyébként nincs vége, mert a legfrissebb hírek szerint a Pannon, mintha valahol máshol élt volna az elmúlt héten, szintén a büntetést választotta motivációs eszközként. Valószínűleg azonban ő se fogja megúszni.


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.