Miért jó, ha veszít a Windows a piaci erőfölényéből?

Sera Balint

Egy hír szerint folyamatosan csökken a Windows-os  felhasználók tábora, részben a Mac OS X, részben a Linuxok javára. Szerintem ez jó, de nem a káröröm beszél belőlem – hiszen a felhasználók 90 százaléka még mindig Windowst használ. Íme, az indokaim.

A hírt a techline.hu hozta, és persze a kommentek között azonnal feltűnt valaki, aki szerint érdektelen, hogy hányan mit használnak. Első lendületből csak egy érvvel tudtam előállni, miért nincs igaza, de volna több is, amit inkább itt osztok meg a fórumuk helyett.
Tehát: miért jó, hogy már csak a felhasználók 90 százaléka használ Windows-os PC-t?

  1. A Microsoft piaci erőfölénye miatt nem szabványos megoldások is szabvánnyá váltak. Ezért az APEH csak évekkel a Windowsos megjelenés után vette a fáradtságot, hogy kötelezően használandó bevalló programját, az Abevet platformfüggetlen verzióban is közzétegye. Persze a kb. száz bevallásból egyelőre csak kettőt lehet linuxon vagy Mac-en kitölteni vele, úgyhogy ez még mindig csak parasztvakítás. Ahhoz, hogy ereje legyen az alternatív platformokat használóknak, először úgy látszik, számuk is kell legyen.
    Ugyanez a helyzet számtalan olyan programmal, ami sajátosan magyar környezetre íródott, a számlázótól az útnyilvántartón át egyes ebankos megoldásokig. Se linuxos, se Mac-es, csak furcsa nézés, hogy mit akarsz. Persze ezeket nem kötelező használni.
  2. Az erőfölény sajnos minőségellenes. Nemcsak a sokat vádolt Vistára gondolok itt, szerintem mindenki tudna ezer példát hozni ilyenre. Stipistop iwiw: nincs komoly verseny, nincs valódi fejlődés, sőt, gyakran visszafejlődés van.
  3. Megnehezíti az innovációt: mivel mindenkit arra tanítanak, hogy számítógép=szövegszerkesztő=Word, szinte lehetetlen például olyan szövegszerkesztővel előállni, ami más logikát követ (azért van ilyen is, és nagyon jók, jellemzően Mac-re, de persze alig ismeri őket valaki).


Nem vagyok elvakult rajongója a Firefoxnak, sőt egyáltalán nem rajongok értek (bár a hármas megjelenése óta annyira nem fáj), de akkor is el kell ismernem, hogy történeti érdeme a fejlesztő Mozilla Alapítványnak, hogy sikerült megváltoztatnia a web (vissza-) fejlődésének irányát. Ma már kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egyetlen böngészőre fejlesszenek (igen, nekik ez nem olyan jó), de végre a Microsoft is belehúzott, és normális ütemben adja ki a korábban évekig pihentetett Internet Explorerét. Ez jó, mert minden szereplő cselekvési kényszerben van, nemcsak a böngészőket fejlesztők, hanem a tartalomfejlesztők is. Manapság már tényleg csak ízlés kérdése, hogy ki milyen böngészőt használ. Alig maradt kényszer.

Ennyi jutott eszembe elsőre, minden további érvet és ellenérvet örömmel várok.


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.