Ingyenes MobileMe szinkronizáció II. (fájlok)

Sera Balint

Tegnapelőtt megígértem, hogy bemutatom, hogy lehet fájlokat szinkronizálni több kliens között. Íme: fájlszinkronizáció Unison segítségével több operációs rendszer és kliens között. 

A fájlszinkronizáció jóval bonyolultabb, mint a levelek, névjegyek és a naptár szinkronizációja – de mindent csak egyszer kell beállítani, utána már működik szinte magától. Ráadásul leírva minden gyakorlat bonyolultabbnak tűnik, mint a valóságban. Ezért lehet a fájlszinkronizáció a MobileMe egyetlen valóban létező igényt kielégítő szolgáltatása, bár úgy tűnik a híradásokból, hogy fájlokat csak Mac-ek között tud szinkronizálni.
Az én megoldásomhoz szükség van egy távoli linuxos (Mac-es, Windows-os) szerverre, akkora kapacitással, amennyi fájlt szinkronizálni szeretnénk. Nem elég ftp- vagy webtárhely, olyan szolgáltatásra van szükség, ami lehetővé teszi, hogy parancsot futtathassunk parancssorból (ssh hozzáférés kell). Szolgáltatásaink között érdemes szétnéznie annak, aki komolyan fontolgat egy ilyen opciót, bár én nem nagyon találtam.
A cél az, hogy több, akár különböző operációs rendszert futtató számítógépen is mindig ugyanazokat a fájlokat találjuk, ugyanabban az állapotban. Ezért nem elég valamilyen ingyenes archiváló rendszert használni, mert az csak egyetlen kliensről tudja távolra frissíteni az adatokat, ami problémákat okozhat. Képzeljük el, hogy mondjuk Windows-os laptopunkon szerkesztünk egy szövegfájlt, aztán mondjuk asztali Mac-en akarunk dolgozni vele. Ha a Windows-os gépen a kész fájlt archiváljuk (feltötljük egy távoli szerverre), még nem fog megjelenni a Mac-ünkön. Ha viszont a Macről archiválunk, a régebbi verziójú fájl felülírja a szerveren lévő frissebbet, és lőttek a Windows-os gépen végzett módosításoknak. Az egyirányú archiválás helyett több irányú rendszerre van szükség, amely mindig mindegyik kliensre mindenből a legfrisebb verziót tölti le vagy tölti fel, ha ott van a frissebb.
Erre az egyetlen többplatformos és ingyenes megoldás az Unison nevű program, amit kifejezetten erre a célra fejlesztenek. Mindig megvizsgálja a saját (helyi) fájlajit és összeveti a távoli gép fájljaival, és több irányú művelettel összefésüli őket. A lényeg: a művelet végén mindkét kliensen egyformán friss fájlok lesznek. Ha új fájlt készítettünk, felkerül a szerverre, ha viszont a szerveren emellett olyan fájlt is talál, ami frissebb a nálunk lévőnél, letölteti oda is. Így több gépről is dolgozhatunk ugyanazokkal a fájlokkal.

Beállítás

 
Alapok:

1. minden kliensen azonos alverziójú Unisonnak kell lennie. 2. a programmal több könyvtár (és az alkönyvtárai) szinkronizálható, de érdemes mindenhol egyetlen könyvtárat készíteni a szinkronizálandó fájlokhoz egyetlen beállítási profillal (a kijelölt könyvtárak nevének nem kell egyezniük). 2. az Unison biztonságos távoli shell-el másolja a fájlokat, ezért minden résztvevőn szükség van legalább egy ssh-kliensre és egy ssh-szerverre. Linuxokon és Mac-eken ez eleve rendelkezésre áll, Windowson viszont külön kell telepíteni.

1. a távoli gép

A legtöbb linux-disztribúcióhoz van bináris Unison, tehát nem kell forrásból fordítani. Ubuntuhoz pédául jár, tehát apt-get-tel fel lehet telepíteni. Installálás után nem sok dolgunk marad: el kell készíteni egy könyvtárat a szinkronizálandó fájloknak. Minden más beállítást a klienseken végzünk.

2. Mac-es kliens.

Alapok:
  1. a System Preferences-ben a Sharing segítségével engedélyezhetjük az említett Ssh-t, bár úgy hívják, Remote Login. Egy pipa kell mellé, és kész vagyunk.
  2. a Dokumentumok mappában csináljunk egy foldert, amit szinkronizálni fogunk és pakoljunk bele mindent, amit szeretnénk mindig frissen tartani. Természetesen lehetséges az egész Dokumentumok fodert, sőt a saját könyvtárat is szinkronizálni – feltéve, hogy van annyi távoli helyünk.
Unison
  1. a kliensekre létezik grafikus felületű Unison, amit csak le kell tölteni, és máris használatba vehető. A letöltés után az első futtatásnál a program kérdésére, hogy telepítjük-e a parancssoros eszközt, érdemes igennel válaszolni. Később megmondom, miért.
  2. Ha megvagyunk a telepítéssel, már csak meg kell adni a távoli szinkronizálandó könyvtárat és a helyit. Ha nem ütöttük félre a neveket, az Unison elkéri a távoli szerverhez a jelszavunkat, megvizsgálja a két könyvtár tartalmát, és ajánlatot tesz a szinkronizációra. A lista magától értetődik: a bal oldalán a helyi, a jobb oldalán a távoli fájlokat találjuk, a nyilak megmutatják, mit hova másolna. Általában nem téved, de ha igen, korrigálhatjuk, majd a Go ikonnal indíthatjuk a szinkronizációt. Ennyi.

Persze még nincs automatizálva a folyamat, mert mindig kézzel kell indítani a frissítést, de van erre is megoldás: AppleScript. Ahelyett, hogy elmagyaráznám, megmutatom inkább az enyémet. A könyvtárak és a szerver nevét kell benne kicserélni, majd a szinkronizálandó foldernél beállítani FolderActionnek.

 

(*
ADD - NEW ITEM ALERT
©2002 Apple Computer
This Folder Action script is designed for use with Mac OS X version 10.2 and higher.
This Folder Action handler is triggered whenever items are added to the attached folder.
The script will display an alert
containing the number of items added and offering the user
the option to reveal the added items in Finder.
*)
property parancs : "cd ~/Library/Application\\ Support/Unison/ && unison -ui text -batch -auto diszk.prf"

-- itt kell megváltoztatni a profil nevét (.prf)

property dialog_timeout : 30 -- set the amount of time before dialogs auto-answer.
on adding folder items to this_folder after receiving added_items
do shell script "say 'unison is syncing'"
try
do shell script parancs

on error the error_message
do shell script "say 'error!'"
display dialog error_message
end try
end adding folder items to

 

 

3. Windows-on

Alapok:
  1. Mivel a Windows-okhoz nem jár ssh, először azt kell telepíteni innen. Egy-két kattintás, és máris van ssh-nk.
  2. Érdemes csinálni egy mappát, amibe minden szinkronizálandót bepakolunk
Unison:
  1. A Windows-os GUI kliens csak akkor hajlandó elindulni, ha van a gépre telepítve friss GTK (innen lehet letölteni) és a PATH változó tartalmazza az útvonalát. Ha telepítetted a GTK-t, az irányítópulton a Rendszer-Speciális fül alatt találhatod meg a rendszerváltozókat. A listában kell lennie egy PATH változónak, ennek a végére pontos vesző után oda kell biggyeszteni a GTK útvonalát (C:\Program Files\Common Files\Gtk2).
  2. Az Unison indítása után a lépések a Mac-nél leírtak: első indításkor új profilt kell készíteni, megadva a könyvtárak neveit. A különbség annyi, hogy meg kell adni a távoli gép adatai mellett azt is, hogy ssh-val cseréljük a fájlokat.

Unison letöltése: http://www.cis.upenn.edu/~bcpierce/unison/


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.