Hülyének néz minket a GVH (megint)

Sera Balint

Az várható volt, hogy a különféle ISP-k meg fogják szívni a T-Com és a UPC megbüntetésén felbátorodó hatóságok lelkesedését, de azért kezd a dolog sántítani. A reklámok „igazság”-tartalmát kutatni elég fafejű dolog – de ha a nevünkben teszik, kifejezetten sértő is. Ezúttal a Vodán csattant az ostor.

Egy nagy irodalomelmélet-író azt mondta egyszer (elég rég egyébként, eljuthatott volna már idáig), hogy a reklám a legsajátosabban ironikus beszédmód, mert se az üzenet feladója, se a címzettje nem veszi „komolyan”. Ezzel szemben az irónia ennél sokkal bonyolultabb szokott lenni, mert mindig előfordulhat, hogy valaki komolyan veszi (vagy éppen ellenkezőleg, ironikusan érti a komolyat).
A Vodafone tévés reklámjának egyik mondatán szerintem mindenki felkapta a fejét, aki kicsit ért a mobilos elérésekhez, mert nyilvánvaló, hogy „mindenhol” még mobilos internet sincs. Sőt, a forgalmasabb vasúti útvonalak mellett sincs egyelőre, pedig volna vonzereje. És így tovább.
De akkor is nagyon fafejűnek kell lenni ahhoz, hogy a mindeholt mindenholnak (azaz a sehol ellentétének, noha még csak nem is az) értsük, vagy eliggyük, hogy a rendkívül visszataszítóan szexista Axe szpotok miatt beperelhetjük a gyártót, mert nem ugranak a nők a nyakunkba, holott telefújtuk vele magunkat.
Ugyanakkor, és ez a marketing vagy inkább a műfaj sajátossága, maguk a vásárlók is elvárják az iróniát, az eufemizmusokat és a túlzásokat, ezért az „őszinte”, „valóságos” reklám az átlagember számára negatív lesz. Ha például a Vodafone azt mondja, hogy „minden nagyvárosban lehet nagy valószínűséggel netezni, ha abban a cellában nincsenek négyszáznál többen”, akkor az azt fogja jelenti a bevett elvárások miatt, hogy valójában még ott se lehet, még akkor se.
Szerintem a GVH-nak például a hűségszerződések ellen kéne harcolnia, nem az ellen, hogy nem említik meg (úgyis tudjuk már, hogy kell hűségszerződés, ha máskor nem, szerződéskötéskor kiderül). Ez pótcselekvés. És bár ironikus, hogy fafejet játszanak, az már kevésbé, hogy ezt a nevünkben teszik.

A nagy irodalomelmélet-író egyébként Northrop Frye volt, ha valakit érdekel...


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.