Hogyan szabadulhatunk meg ingyen a hűségszerződéstől?

Sera Balint

A hűségszerződésekből csak nagyon komoly különbözet megfizetésre révén szabadulhatunk. Ám ha a szolgáltatót vesszük rá, hogy dobjon minket, nincs büntetés. Összegyűjtöttük, melyik ISP-nél mit tehetünk. Persze kell egy kis egészséges cinizmus hozzá.

A szolgáltatóváltás egyik legnagyobb akadálya a hűségszerződés, ugyanis ha az ügyfél mond fel, csak az „árkülönbözet” megfizetése révén szabadulhat, aminek elég borsos ára van. Ha valaki ingyen lépne, csak egyetlen lehetősége marad: a szolgáltatót kell rávennie a szakításra. Hogy hogyan? Az asva.info egyik inspiratív hozzászólásának hatására utánajártunk.
Nem lesz nehéz dolgunk, ha erre adjuk a fejünket. Majdnem minden szolgáltatónak van „extrém” használatra vonatkozó küszöbe, amit elég egyszer-kétszer átlépnünk, hogy megszabaduljanak tőlünk. Vagy ha mégsincs, vannak dögivel nevetséges és betarthatatlan szabályok, amiket megszeghet a menekülni vágyó. A lényeg persze az, hogy ne törvényt sértsünk, csak az Általános Szerződési Feltételek passzusait.
Minden szolgáltató tiltja a hozzáférés továbbárusítását és a spamelést, viszont mivel ezek törvénybe is ütköznek (az Elektronikus Hírközlésről szólóba), a felpaprikázott szolgáltató bosszúból akár fel is jelentheti a renitenskedőt. Szerencsére van azért tiszta megoldás: rendszerint a jogsértő fájlletöltést is büntetik az ÁSZF-ek, amit viszont a törvény nem, feltéve, hogy nem osztjuk meg másokkal. Azaz hagyományos ftp vagy http letöltésekkel, majd ezt követő önfeljelentéssel elvben már szabadok is vagyunk, kötbér fizetési kötelezettség nélkül. A legjobb megoldás tehát a jogtiszta anyagokkal megvalósított extrém használat, ebben az esetben ugyanis nem számít, mit töltünk, így teljesen tiszta kezekkel örülhetünk a szabadságnak. Ott van például a teljesen jogszerűen letölthető és megosztható Ubuntu Linux (700 MB), amit a szabad felhasználás miatt torrentezni is lehet. Aki mer, az nyer.
Segítségként összegyűjtöttük a nagyobb vagy közismertebb szolgáltatók ÁSZF-jeit, átnéztük és összefoglaljuk, melyiknél mit kell tennünk, hogy elhagyjanak.

 • UPC: „extrém használat”: 300 GB havonta, függetlenül attól, hogy mit töltünk. (UPC ÁSZF letöltése)
 • T-Online: „extrém használat”: az összes szerződéses hónapra átlagolt 150 GB a küszöb – ez nehezebb: több hónapig kell 300 GB-ot termelni, hogy kijöjjön (T-Com ÁSZF letöltése).
 • Invitel: van extrém használat, de nincs számszerű korlát, helyette tartós túlterhelés. (Invitel ÁSZF letöltése)
 • Dunaweb: nincs korlát, úgyhogy marad a jogvédelem alá eső anyagok letöltése – vagy pro-k sniffelhetnek (TCP/IP lehallgatás) is, azt is felmondással büntetik (Dunaweb ÁSZF letöltése)
 • Enternet: Semmi komoly korlát: az egyetlen menekülő út a harmadik félnek átengedés (hadd netezzen a szomszéd is, lehetőleg pénzért). (Enternet ÁSZF letöltése)
 • GTS-Datanet: Nagyon pedáns ISP (már ami a szabályozást illeti): külön mellékletben sorolják fel a felmondás lehetséges okait (73. o., összesen 23-at): tilos a pornó a személyes honlapon, különösen tiltják az illegális szoftverek terjesztését, a támadásokat és természetesen a harmadik félnek való továbbadást, de a legjobb, hogy webszervert se üzemeltethetünk. Az utóbbi a legegyszerűbb menekülési út, noha konkrét adaforgalmi korlát nélkül azért mindenféle tevékenységet tiltanak, ami „túlzott teljesítményt” köt le. (GTS-Datanet ÁSZF letöltése)
 • Interware: a spamelést nagyon üldözik (sajnos a törvények is), a többi szabály nagyon általános: leginkább a DOS vagy DDOS támadással lehet tiszta kézzel megszabadulni a béklyóból (Interware ÁSZF letöltése).
 • Actel: extrém használat: 100 GB. Ugyanakkor a szankciók között csak a korlátozást említik, a szerződést valószínűleg nem szívesen mondják fel (Actel ÁSZF letöltése) (26. o.)
 • Externet: A szokásosakon kívül semmi konkrét: hálózat működésének akadályozása, spam, továbbárusítás, jogsértő tartalmak miatt hajítanak (Externet ÁSZF letöltése) (18. o.)
 • Fibernet: extrém használat: ha a csomagban megállapított mértéket túllépjük. Szóba jöhet még a proxy, a routing és egy dhcp, amit elég csak üzemeltetni, nem kell hozzá harmadik felhasználó. (Fibernet ÁSZF letöltése) (9.1 bekezdés)
 • Digikábel: noha ugyanaz a tartalomjegyzéke, mint a Fiberneté, a részleteket kifelejtették (viszont bennefelejtették a kábeltévére vonatkozó passzusokat. Ejnye.). A digitől ezért törvényesen lehetetlen megszabadulni. (Digikábel ÁSZF letöltése) A Diginél nincs hűségszerződés (bár az ÁSZF-jükben szerepel néhány erre utaló passzus, de telefonon is megérdeklődtem, és egyszerűen: nincs. Övék az Évtized Magyar ISP-je Díj!)
 • Vodafone (3G): sajnos nincs kiskapu, csak ha nem fizetjük a havidíjat vagy 3 hónapig. A felmondás után azt biztos behajtják. (Vodafone ÁSZF letöltése)


Persze lehetnek még trükkök, kérlek, osszátok meg velünk, ha tudtok valamit.

Ja, és ez a szöveg nem tekinthető jogi tanácsadásnak, csak spekuláció.


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.