Böngészőháború

Sera Balint

Megeszi a FireFox az Explorert?Augusztusban jön az Internet Explorer 8 bétája, hamarosan pedig a FireFox 3, ami már túl van 5 bétán is, és épp a kiadandó verzió utolsó tesztje zajlik. Lesz üsd-vágd, nem apád, de egyvalami biztos: a verseny jót tett a böngészőknek.

Az Internet Explorer jelenlegi 7-es verziója 2006 őszén jelent meg, de hiába: általában nem tudta jelentősen visszaszorítani a böngészőpiacot alapjaiban megváltoztató FireFox-ot. Sőt, az elmúlt másfél évben az előző – fejlesztői, felhasználói és biztonsági szempontból rettenetes – Internet Explorer 6-t se sikerült felváltania, a különböző statisztikák szerint ugyanis az Explorert-t használók nagyjából 40 százaléka még mindig azt használja.
A FireFox új, 3-as verziója ugyanakkor jelentős újdonságokkal rukkolt elő, de szerencsére nem a bóvli, hanem a lényeges jellemzők terén. Elsősorban gyorsabb. Mégpedig jelentősen, nemcsak a futtatásban, hanem az oldaltöltésben is. Ebben ugyanis az 7-es Explorer alaposan rávert, de jó látni, hogy a két nagy versenytárs valóban figyeli a másikat és igyekszik abban erősíteni, amiben a másikhoz képest gyenge. Amiért külön pluszpont jár a FireFoxot fejlesztő (és nagyrészt a Google által eltartott) Mozilla alapítványnak, az az, hogy a FireFox végre otthonra talált a Maceken is, illeszkedik a felhasználói felületbe és végre a többi böngészőhöz hasonló a sebessége is. Az ún. „okos” url-bevitelt én kidobnám az ablakon, mert kevés idegesítőbb dolog van a világon (például egy véletlenül elütött címtől az életben nem lehet többet megszabadulni, újra-és-újra beerőszakolja gépeléskor).
A nyolcas Explorer se ígér nagy újdonságokat, ami jó hír, mert a Microsoft szeret teljesen felesleges „innovációkkal” foglalkozni ahelyett, hogy valamit egyszer jól megcsinálna (a következő Windows például támogatni fogja az érintőképernyőket - noha a felhasználók szerint többet érne, ha a hardvereket támogatná, ha hibátlanul működne az altatás vagy egységessé válna a felhasználói felület és ingyenessé és használhatóvá a fejlesztői eszközkészlet). Ezúttal ők is egy „okos” helyi (jobb gombos) menüvel igyekeznek híveket szerezni maguknak, de mint már a FireFox-szal kapocsolatban említettem, jobb, ha a számítógép nem akar okos lenni. Az Explorer 8-ról az ígéri a Microsoft, hogy bizonyos felismerhetően formázott szövegrészleteket kijelölve a böngésző menüje automatikusan felajánl illeszkedő szolgáltatásokat, például egy cím esetén a térképes megjelenítést. Ez inkább Google-ellenes lépés, mint felhasználóbarát, de lehet, hogy valami jó is kisülhet belőle.  
Úgy tűnik, hogy a versenyt egyelőre a fontosabb jellemzők javításával vívják, aminek mindenki örülhet, akármelyikre esküszik. A FireFox kiharcolta, hogy végre szabványos és modern böngészőt terjesszen a Microsoft, és már ez is nagy dolog.


tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ, magántanár  tanfolyam, képzés, tanfolyamkeresÕ isite toplista Hirlapom

 

Impresszum | Médiaajánlat

Főbb témáink, linkek: internet árak, sebességteszt, mi az ip címem, mobil internet árak, mezoterápia,

tanfolyamok Budapesten

Kiadja: Eduwork.hu Kft.